реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Крадені шаланди

Одного ранку я прийшла на службу в реформатську кірху, то було в Швейцарії. Знайомі побіцяли органний концерт , і ще будуть виступати музиканти, грати на інших інструментах.

Дійсно, концерт був чудовим, до цього часу згадую його. Ось чому.

Вийшов піаніст, сів за фортепіано і зіграв мелодію відомої нам пісні " Шаланди полниє кєфалі..."
Уявіть собі - кірха, в якій лише вітражам більше 400 років, спокійні шановані прихожани співають пра-прабабусині гімни , йде богослужіння, потім грають старовинні мелодії - і раптом ця одєсько-біндюжніцька пісня!
Всі слухали незворушно.
Контраст був дуже дивний!

Певно, що я намагалась дізнатись, як таке могло бути.
Виявляється, це музика гімну 18 століття, автор - маловідомий німецький церковний композитор. Але гімн став досить популярним, оскільки його просто співати на богослужіннях.

Питання.
Звідки той "композитор" із срср узяв ці ноти?

Думаю, що простеньку мелодію співали в кірхах протестанти-німці, які жили на півдні України. А вкрасти ноти і видати за власний твір для радянських тіпа митців було нескладно.

Алла БОЙКО

В СРСР автором музики числився Нікіта Богословський, а виконував пісню Марк Бернес.



Теги:радянська культура, Алла Бойко, Одеса, Марк Бернес, російський менталітет


Читайте також






Коментарі (1)
avatar
0
1
Свого часу звернувся до кінокритика Сергія Тримбача із запитанням, чи достойний Марк Бернес пам'ятника в Ніжині. Той відповів ствердно.Правда, було це за президенства Януковича.З подачі громадянина рф коптєва і за підтримки ода так званий пам'ятник поставили. Досі стоїть. Оце вам і слова про перемогу від влади, яку українською після цього хоч називай, хоч ні - різниці ніякої.
avatar