реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Корюківка, 1943: злочин проти людяності"

24 січня в Чернігові у приміщенні військово-історичного відділу Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського відбулась презентація збірника документів і матеріалів «Корюківка, 1943: злочин проти людяності». Цей збірник документів і матеріалів присвячено одній із найбільших каральних операцій гітлерівських окупантів в історії Другої світової війни на території Чернігівської області – знищення у березні 1943 року мирного населення Корюківки, що на Чернігівщині.
Людській пам’яті притаманна здатність забувати, але те, що творили фашисти в перші весняні дні 1943 року в нашій рідній Корюківці, забути неможливо. Навіть через 68 років після трагедії згадувати про ті події надзвичайно боляче і гірко. Велика Вітчизняна війна і період німецько-фашистської окупації стали для корюківців справжнім випробуванням. Наше містечко було центром партизанського руху на Чернігівщині. Звідси почали свій шлях Чернігівський партизанський загін, партизанське з’єднання О.Ф. Федорова, тут постійно діяло партійне та комсомольське підпілля. У збірці ж представлено документи та свідчення очевидців, які знайомлять читача з одним із найжорстокіших злочинів нацистів під час війни в Європі – найбільшого злочину проти людяності.

Спільне видання документів та матеріалів про воєнні події в Корюківці стало можливим завдяки співпраці Українського інституту національної пам`яті, Чернігівської обласної державної адміністрації та Корюківського історичного музею. Його видання здійснило управління у справах преси та інформації облдержадміністрації за обласною програмою «Українська книга». Книга складається зі вступу, розділу документів, великого розділу свідчень очевидців і уцілілих жертв гітлерівського злочину, фотодокументів і вибраної бібліографії видань і публікацій про трагедію в 1943 р. у Корюківці.

Під час презентації збірки із вступним словом до учасників презентації звернувся заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Віктор Тканко. Він зазначив: «Тема Великої Вітчизняної війни є для нас героїчною і водночас надзвичайно трагічною. Наш народ, як і інші народи колишнього Радянського Союзу, Європи, інших регіонів світу понесли величезні втрати, передусім мирного населення.»

У 2011 році є дві важливі ювілейні дати: 70 років від початку у 1941 р. Великої Вітчизняної війни і підпільно-партизанського руху. У цьому контексті надзвичайно болючим нагадуванням про людоненависницьку сутність фашизму є трагедія міста Корюківки, знищена разом з усім населенням 1-2 та (чомусь про це мало хто згадує) ще й 9 березня 1943 року. Тому з метою вшанування пам`яті жертв такого страшного злочину видано цей збірник документів і матеріалів. Як відомо, Чернігівщина в 1941-1943 рр. була краєм активної діяльності радянських партизан. Гітлерівському окупаційному режиму так і не вдалося знищити організований опір силовими методами. Проте, вони з самого початку поклали всю відповідальність за дії антигітлерівського руху саме на мирне населення. І методично винищували безневинних людей.

На Чернігівщині було знищено і спалено десятки сіл разом із людьми. За час німецької окупації, тобто з вересня 1941 р. до вересня 1943 р., знищено 127 тис. мирних жителів Чернігівської області. Каральна акція проти мирного населення цілого містечка Корюківки, як помста за напад у ніч на 27 лютого 1943 року на німецький гарнізон партизанами з`єднання під командуванням О. Федорова, є одним з найбільших серед нацистських злочинів. Вона перевершує будь-які уявлення про жорстокість гітлерівських окупантів. Історія свідчить :

Вранці 1 березня 1943 р. зі Щорса у Корюківку прибув есесівський каральний загін. Населений пункт було оточено. Всіх мешканців зганяли в групи по 50-100 чол. у великі будівлі земельного відділу, церкви, театру, ресторану і там розстрілювали. Одночасно прочісували всі хати й околиці та вбивали тих жителів, хто ослухався наказу прийти з документами на перевірку. Під час нищення знайдених корюківців, карателі ще й палили селище. Очевидці казали, що дим і заграву від пожеж було видно у Щорсі, Сосниці та Холмах. Акцію проведено 1 і 2 березня, а 9 березня карателі поверталися, щоб добити уцілілих та тих, хто повернувся за речами або ж поховати рідних...

Наслідки гітлерівського злочину: вбито близько 7 тис. мешканців (за актом від 1944 р. - 6700 чол.) і спалено 1290 будинків. Чернігівські історики ( з ними солідарні фахівці Українського інституту національної пам`яті) наголошують, що знищення фашистськими карателями Корюківки разом з його мешканцями є одним із найбільших подібних злочинів нацистських окупантів у Другій світовій війні в Європі.

Порівняємо:
1. Українська Корюківка - 1-2 березня 1943 р. вбито і спалено близько 7 тис. осіб.
2. Білоруська Хатинь - 22 березня 1943 р у селі знищено 149 осіб (під час бою партизан з карателями).
3. Чеська Лідице - 11 червня 1943 р. вбито у селищі і замордовані у концтаборі 320 чол.
4. Французька Орудар - 10 червня 1944 р. знищено у селищі 642 чол.

Тож можна з упевненістю говорити про те, що Корюківська трагедія, за кількістю її жертв, майже в 45 разів жахливіша за горезвісну білоруську Хатинь. Але, на відміну від Хатині, Корюківська трагедія не була відома усьому світу. Проте історія з часом усе розставить на свої місця, принаймні ми на це щиро сподіваємося. Безперечно, оцінка трагедії в Корюківці у 1943 р. повністю відповідає висновкам міжнародного судового процесу над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини у Нюрнбергзі, який проходив з 20 листопада 1945 по 1 жовтня 1946 р. Такі дії німецьких окупантів однозначно є військовим злочином та злочином проти людяності !

Презентоване видання «Корюківка, 1943: злочин проти людяності» є черговим нашим внеском у вшанування пам`яті загиблих і нагадуванням про жахливу сутність ідеології та практики фашизму. Представники влади вважають, що необхідно гідно вшанувати пам`ять жертв Корюківкської трагедії, і, таким чином, відзначити пам`ять про спалені села та всіх невинно убієнних гітлерівськими загарбниками на окупованій території. А сама дата 2 березня має стати символічним днем скорботи і застереження. Україна і світ повинні знати про злочин проти людяності в 1943 році у Корюківці . З цього приводу готуються відповідні заходи наприкінці лютого - на початку березня цього року.

Під час презентації документів та матеріалів про події 1943 року в Корюківці, учасники також переглянули уривки документального фільму виробництва українського телеканалу «Інтер» про Корюківку «1377 спалених заживо» (автор і режисер І.Кравчишин).

На презентації виступили: голова Корюківської райдержадміністрації Олександр Довгаль, представник Українського інституту національної пам`яті в Чернігівській області Сергій Бутко, старший науковий співробітник Корюківського історичного музею Тетяна Макаренко, власний кореспондент всеукраїнської газети «Голос України» в Чернігівській області, головний редактор журналу «Сіверянський літопис», Заслужений журналіст України Сергій Павленко, зачитав рядки зі своєї ласної поеми про Корюківку Анатолій Хоменко.
Учасники заходу отримали на згадку й презентаційні примірники книги.

Отже, віддаляючись від нас у часі, Велика Вітчизняна війна і виборена в ній Перемога не відходять у небуття. Бойовий і трудовий подвиг людей воєнного покоління є взірцем для всіх нас, є заповітом берегти мир, зміцнювати злагоду в суспільстві та спільними зусиллями долати всі незгоди і будувати краще життя.

Андрій Навродський.




Теги:злочини проти людяності, нові книги, Друга світова війна, Корюківка


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Шановний пане Андрію, напишіть будь ласка ще й про те, як за всіма тими звірствами з-за кущів спостерігало "славетне" керівництво партизанського з'єднання... І як воно своїм наказом під страхом розстрілу стримувало простих бійців, бо, бачте, була вказівка з Москви "не втручатися"...
avatar
2
Корюківка спалена через комуністів -- партизан, які ганебно втекли і залишили людей на німців. Провокатори, бо їм треба було "чим гірше -- тим краще". Про це в книзі є? А Павленко Сергій колись у "Голосі України" про це писав. Чи тепер модно подавати історію по-табачнику?
avatar
3
А бандери прислужували отим есесманам,шоб їх пранці з"їли!
avatar
4
Враховуючи провідну роль у виданні книжки обласної адміністрації, хотілось би дізнатися наскільки нинішнє видання відрізняється від схожих часів розвиненого соціалізму? Маємо на увазі "Чернігівщина в роки Великої Вітчизняної війни (1941-45р.р.)...." та інші. Адже, як розуміємо, навіть певні офіційні особи, що задіяні у формуванні ідеологічної концепції видання не є такими вже і "новими "людьми в українській владі?!
Окрім того, що незаперечно і правільно ставимо питання про злодіяння фашистів на українській землі, яким нема пробачення, все ж таки хотілось би побачити хоча б колись у офіційному виданні, за задумом на кшталт названого, правдивий підхід: без лукавства, істерії, емоцій та інших вад давно(20 років!!!) минулого суспільного ладу про причини, місце, роль, форми і методи боротьби так званих "радянських партизанів" на території Чернігівської області. Адже зрозуміло, що і нинішня книжка, виходячі із повідомлення пана Андрія Навродського, грішить на теж, що і схожі видання совдепії(!!!)
Чи присутні у рекламованому виданні висновки про доцільність тактики, використаної "федірівцями" у Корюківці. І яка взагалі постала необхідність такого озброєного зіткнення у населеному пункті, наперед зрозуміло що провального і з найгіршими наслідками для місцевих жителів!? Хіба не відали ці "месники" про незворотність відповіді фашистів?
Читаємо про незрівняльні втрати щодо порівняння відомих трагедій українських, білоруських, чеських... Так назвіть чітко причини такого підходу і цього у піввіку нахабного умовчування про трагедію? Тепер же всі, дякуючи Богові, об'єктивні і правдиві історики вважай отримали доступ до інформації задля того, щоб мовою совісті сказати про несправедливість, коли сталінсько- брежнєвському керівництву імперії було невигідно говорити про такі страшні жертви України.Особливо це стосується Сталіна, чітко сформулювавшого точку зору у погляді на Україну, як республіку "ворогів народу", бо ж опинилися всі на окупованій території. Аж раптом такі жертви?
І про причини появи тих же, започаткованих системою НКВС напередодні вторгнення німців у межі Чернігівщини партизанських загонів не чуємо? Як завжди-традиційне-"сіла народного гнева" покликала у партизанські загони масово населення України, в тому числі і на Чернігівщині? Знаємо ж тепер, що базою ставали озброєні диверсійні військові групи, закинуті на українські території!?
Так що є необхідність сьогодні дати відкриту і правдиву інформацію. Я вже не кажу про загальну історію так званого "партизанського руху", про обєктивність даних щодо чисельності, конкретики формувань, про підтвердженість проведених операцій за чесної статистики?! І не зі слів очевідців, а зафіксованих документально, як на фронті.!!??Отже перед нами, беручи до уваги інформацію пана Андрія, знов видання, що породжує низку питань, надаючи зовсім небагато відповідей! Слава Україні!
avatar