реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Координація, синергія, зростання

Впровадження проекту по створенню картографічної картини Кіптівської об’єднаної територіальної громади виявило 1500 гектарів необлікованої землі – 500 га лісу і 1000 га земель сільськогосподарського призначення. «Це питання прозорості, збільшення своїх надходжень і не тільки за рахунок оплати тими, хто землею користувався і не платив, але й за рахунок інвестицій у громаду», - зауважив віце-прем’єр України Геннадій Зубко на прес- конференції у цьому селі.

Проект зветься так - «Організація землеустрою та впровадження стратегії місцевого економічного розвитку в умовах децентралізації» і створений він за допомогою програми USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Мета цього пілотного проекту – створення електронного управління землями на території об’єднаних територіальних громад – для їхнього сталого економічного розвитку. Такий проект проходить в Україні вперше і є інноваційним з точки зору процедур та технологій.

Проте у Кіптях мова йшла не тільки про земельне впорядкування, але й про центр надання адміністративних послуг, який успішно діє в громаді.

Представлення успіхів Кіптівської громади, які відбуваються за участі європейських інституцій, проходило в селі за участі також послів країн «великої сімки» в Україні. Канади – Романа Ващука, США – Марі Л. Йованович, Федеративної Республіки Німеччина – Ернста Райхеля, Великої Британії – Джудіт Гоф, Франції – Ізабель Дюмон, Італії – Давіде Ла Чечіліа, Японії – Шігекі Сумі, а також керівника Програм співробітництва Беренд Де Гроот (Представництво ЄС в Україні)

«В цьому проекті ми бачимо і канадський зразок, і внесок європейських країн, і, зрештою, поліцейські японські машини, які нас сюди довели, - сказав Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук. – Але нічого би з того не вийшло без локального лідерства і голови громади, і і тих можливостей, що їх створив уряд України. Ми раді бачити координацію,синергію і зростання».

Посол Канади в Україні, посміхаючись, додав, що йому трохи заважали відвідувачі ЦНАПу, коли він вивчав його роботу, але це якраз і свідчить про потрібність і ефективність такого сервісу. 746 ЦНАПів діють сьогодні в Україні. «Нам потрібно відкрити ще більше 250 таких центрів, - додав Геннадій Зубко. – 97 послуг для своїх мешканців – це показник. Країни G7 надають системну допомогу у впровадженні в Україні реформ, зокрема децентралізації. І це – безпрецедентний приклад, коли навколо однієї реформи – децентралізації об’єдналися всі міжнародні партнери та взяли в роботу кожен свій напрямок – медицину, освіту, адміністративні сервіси, планування територій тощо. Сьогодні Україна – це успішний приклад з точки зору залучення найкращих принципів демократичного управління. Дякую послам G7 за спільну роботу!».

Від «Голосу України» я запитав віце-прем’єра Геннадія Зубка коли припиниться абсурдна ситуація, за якої весь район входить до ОТГ, але при цьому лишають районні рада та адміністрація з відповідними бюджетними видатками на їх утримання. Віце- прем’єр відповів: “Ми подали закон до парламенту про засади адміністративно- територіального устрою, бо тільки за Верховною Радою лишаються повноваження визначити дальший шлях. Або вирішення цього питання йтиме шляхом приєднання районів, укрупнення їх, або передати це питання на рівень Кабінету міністрів, щоб планувати розвиток території. Але головне, що й ви правильно сказали, треба ліквідувати дублювання».

В Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбулась зустріч послів країн «великої сімки» G7 та представників Європейського Союзу з керівниками об’єднаних територіальних громад Чернігівщини!
«Розмова видалась відвертою - як про успіхи, так і про виклики перед реформою, що потребують подолання, в тому числі і через підтримку країн-партнерів, задля фундаментального закріплення результатів децентралізації», - зауважила керівник Центру Ірина Кудрик.

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко показав гостям частинку древнього Чернігова.

Василь ЧЕПУРНИЙ,"Голос України"
Чернігівська область.
Фото Віктора КОШМАЛА






Теги:ОТГ, геннадій зубко, децентралізація, Кіпті


Читайте також



Коментарі (0)
avatar