реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Коли відзначати іменини міста?

Переконаний, що місто з такою великою історію, як Чернігів, заслуговує на більше, ніж прив'язку до конкретної дати визволення.

Чернігову понад 1300 років, першій письмовій згадці про місто - вже 1110 років. Це дуже скромно асоціювати День Чернігова з подіями, яким менше 75 років.

Так, день визволення від німецьких загарбників - видатна дата в історії міста. Друга світова війна завдала значних руйнацій Чернігову - майже 70% житлового фонду було знищено, в 1941-43 роках в Чернігові розстріляли близько 52 тисяч місцевих жителів та військовополонених, а в партизанському русі, який відіграв важливу роль у вигнанні нацистів, брали участь близько 50 тисяч жителів області.

Тому, ми завжди будемо відзначати 21 вересня як велику дату в історії нашого міста. Одночасно трагічну та героїчну.

Але день міста має бути перенесений на іншу дату. Яка, хай і символічно, асоціюватиметься з усією історією Чернігова. Не маючи реальної дати заснування міста, маємо "придумати" її. Це може бути прив'язка до однієї з наших перлин - Катерининської церкви (landmark №1) або Спасо-Преображенського собору (найдавнішої церкви, яка збереглася на території колишньої Київської Русі). Дата надання місту Магдебургзького права, як приклад самовизначення, певної легенди, святого покровителя чи визначальних розкопок.

Зрозуміло, що таке рішення не приймається просто. Навколо цієї ідеї має згуртуватися частина громади, потрібне обґрунтування та ініціатива з боку поважних істориків, підтримка ЗМІ. В результаті дискусії за кілька років можемо вийти на формат громадських слухань чи місцевого референдуму.

Повторюся, що Чернігів заслуговує на більше, ніж підтримувати радянську традицію та асоціювати всю історію міста з днем визволення в 1943 році.

Олександр ЛОМАКО,
заступник чернігівського міського голови

P.S. До речі, хтось знає, чи відзначали в Чернігові День міста до II Світової? Якщо так, то коли?



Теги:Олександр Ломако, День міста, магдебурзьке право, Спаський собор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar