реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Князю з боярином хочуть пам’ятник

Молебнем на початок доброї справи започатковано в Чернігові встановлення пам’ятника святим князю Михайлу та боярину його Федору. Зроблено це в храмове свято єдиної в Україні церкви, присвяченої цим святим.
Молебень очолив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, а з ним молилися не тільки священики та прихожани, але й заступник голови – керівник апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова, автор проекту пам’ятника скульптор Геннадій Єршов, історики Олександр Коваленко та Сергій Леп’явко. Пам’ятник, за погодженням з міською владою, має бути споруджений біля церкви, на березі Стрижня.

«Ці давньоруські святі, - сказав архієпископ Євстратій, - нині не дуже шануються, бо Москва забрала їх мощі з Чернігова ще при Івану Грозному і зараз їх закопала під спуд Архангельського собору Кремля, щоб не віддавати Україні. Натомість у Росії штучно створено культ князя Алєксандра Невського, який на відміну від князя Михайла і боярина Федора, не тільки поклонився язичницьким вогням хана Батия, але й став побратимом його сина».

Князь Михайло Всеволодович правив у Великому Новгороді, Галичі, Києві і Чернігові. Під час монголо- татарської навали намагався організувати відсіч, але угорський король Бела відмовився допомогти русичам. Поїхавши до хана Батия за ярликом на княжіння, князь Михайло відмовився поклонятися язичницьким символам, сказавши : «Не хочу тільки за словом християнином бути!». Прийнявши причастя, яке їм дав у дорогу чернігівський священик, самі собі відспівали похоронний канон. І він, і його боярин, що також відмовився поклонятися, були скарані відрубанням голів. Нетлінні їх мощі були перевезені до Чернігова, де й зберігалися у Спаському соборі до загарбання їх Московським князівством. У світі існують лише три церкви, посвячені цим святим – у Чернігові, в Москві та в Канаді.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:Чернігівська єпархія, Чернігівська ОДА, князь Михайло, українські святі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar