реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Кіпрський слід сумського лісу. А що з чернігівським?

Ми вже звикли, що все в нашій області відбувається у рамках стратегії голови Сумської ОДА, лідера місцевих регіоналів Юрія Чмиря «Нова Сумщина 2015». Про те, як монументальні витвори в рамках стратегії закріпляють у пам’яті людській ще й за допомогою спеціальних табличок, я писав .

Коли місяць тому у всеукраїнських ЗМІ пройшла інформація про корупцію у лісовій галузі, ми в «Бюро аналізу політики» провели власне розслідування. Чи мають подібні прояви місце у Сумській області? Суть корупційної схеми проста – кіпрське підприємство «Eloderio Ltd» купувало у лісгоспів за заниженим цінам високоякісну деревину.

До того ж, ЗМІ звинувачували керівництво лісового господарства України у тому, що воно змусило усі свої підрозділи купити силу-силенну портретів Януковича. Таку невигідну для лісгоспів оборудку було нав’язано особисто головою Держагенства з лісових ресурсів Віктором Сівцем.

До речі, останній нещодавно відвідав Сумщину. Як нині з’ясувалося, Віктор Сівець в тому числі, контролював і відвантаження сумського лісу власній офшорній кампанії. Пізніше сайт Сумської ОДА напише про візит Віктора Сівця матеріал під заголовком «Ліси Сумщини використовуються ефективно». Не виглядає знущально?

У своєму розслідуванні ми хотіли отримати відповіді на такі запитання:

1) Чи відвантажується сумський ліс кіпрській офшорці «Eloderio Ltd»?
2) Який ліс, які обсяги і за якою ціною?
3) Чи передавали сумські лісництва безкоштовно, згідно наказу Держлісагентства №422 від 5 липня 2011 року, Дніпровсько-Тетерівському лісництву суміш для будівництва дороги? (Саме в цьому лісництві знаходяться мисливські угіддя Януковича).
4) Чи справді сумські лісгоспи примушували купувати портрети Януковича у визначеної керівництвом фірми?
5) Яка роль місцевої влади у цьому процесі?
6) Яка роль місцевих силовиків у прикритті цієї оборудки?

Протягом останнього місяця ми переконалися, що лісники найбільш замкнені у світі люди. На тему, яка нас цікавила, мало хто говорив і майже ніхто з лісників не показував документів. «Майже» це значить, що документи ми таки здобули і де з ким результативно поговорили.

З’ясовано – сумські лісники до останнього чинили кулуарний спротив спробі нав’язати їм угоди із кіпрським офшором. Проте, допомоги від місцевої влади не отримали. Виторгували менші обсяги і більшу ціну. Данину визначено і сумський ліс поїхав «типу» на Кіпр.

Отже, відповіді на наші запитання:

1) Так, сумський ліс відвантажувався кіпрській офшорці «Eloderio Ltd» більшістю лісництв. І це не перша офшорна компанія, з якою примушували співпрацювати лісництва.

2) Для кожного лісництва було визначено породи дерев та обсяги забезпечення офшорки продукцією. Кругляк не відвантажували. В основному – це високоякісні дубові та ясеневі пиломатеріали, не сушені. Ціна залежно від специфікації – значно нижче ринкової – від 90 до 170 євро за кубічний метр. На європіддонах. Транспорт кіпрський. Обсяги не критичні для лісництв і до збитковості підприємств не призводять. Адреса покупця: Eloderio LTD 82 Kato Polemida, P.C. 4153, Limassol, Cyprys. Банк AO Aizkraukles Banka, 23 Elizabetes Street, Riga, Latvia.

3) Чи передавали сумські лісництва безкоштовно Дніпровсько-Тетерівському лісництву суміш для будівництва дороги у мисливських угіддях Януковича – невідомо.

4) Чи справді сумські лісгоспи примушували купувати портрети Януковича у визначеної керівництвом фірми? Ми отримали підтвердження того, що у сумських лісгоспах мали місце факти примусу купувати портрети Януковича у київського підприємства «Офіс-про».

Відповідь на два останніх запитання – наші висновки на основі аналізу здобутої інформації про ситуацію у лісництвах Сумщини.

Отже, на наш погляд, очевидно, що і в Сумській ОДА, і в правоохоронних органах люди поінформовані про ситуацію зі справами кіпрських офшорів у Сумській області. Ці владні структури обмежуються моніторингом та оголошеннями на сайті ОДА: «Ліси Сумщини використовуються ефективно».

На загал виглядає так – поки голова Сумської ОДА Юрій Чмирь із оточенням думає, куди б притулити чергову табличку: «Зроблено в рамках реалізації Стратегії розвитку Сумської області «Нова Сумщина-2015», сумській ліс «шелестить» на Кіпр. Тихо. Під пильним наглядом государевого ока. А у когось шелест з’являється в кишенях від свіжо-зелених офшорних купюр. У когось, тільки не в сумських лісників.

Олег МЕДУНИЦЯ



Теги:ліс, Корупція, офшорні зони, Суми, Олег Медуниця


Читайте також



Коментарі (0)
avatar