реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Київський патріархат -- Московському: припинимо приниження Чернігова!

Звернення архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія до чернігівської громади, до влади і до преосвященного владики Амвросія

Дорогі брати і сестри!
Шановні представники влади!
Дорогий владико Амвросій!

Звертаюся до всіх вас із закликом: у рік відзначення 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України маємо спільними зусиллями нарешті покласти край ганьбі та приниженню гідності Чернігова – існуванню в його історичному центрі, під стінами собору святої Катерини, неоковирного намету.

Ось уже сім років, як намет під храмом Катерини спотворює серце нашого княжого і козацького міста. У 2006 р. він виник, як протест підтримуваних з-за кордону маргінальних політиків, таких як Н. Вітренко та В. Кауров, проти рішення передати храм громаді Київського Патріархату. Але всі судові інстанції довели повну законність рішення про передачу.

Правильним воно є і з моральної точки зору, адже громада добивалася передачі храму саме Київському Патріархату ще з 1992 р. У Чернігові храмів УПЦ (МП) в чотири рази більше, ніж храмів Київського Патріархату – тобто вірним цієї Церкви є де молитися. Буквально поруч є Спасо-Преображенський собор. Чи має хтось юридичне та моральне право надалі вимагати: відберіть у вірних Київського Патріархату храм святої Катерини та віддайте нам?

Судом встановлено незаконність перебування намету біля Катерининського собору – на території Національного заповідника «Чернігів стародавній». На жаль, це судове рішення не було виконане.

Намет стоїть й досі, своїм пічним опаленням протягом року, а особливо взимку, «коптячи» святиню. Якщо він й досі стоїть – значить це комусь потрібно. Кому?

Невже це потрібно Чернігову? Ні. Я переконаний, що майже всі чернігівці, незалежно від своїх політичних або конфесійних поглядів, втомилися від такого свавілля і хотіли би його припинення.
Це потрібно єпархії УПЦ (МП) та владиці Амвросію? Здається, що теж ні. Бо він офіційно відмовився від намету, заявивши, що то є громадська акція.

Потрібно це віруючим? Однозначно – ні. Віруючі в Чернігові мають місце для молитви – і прихильники Київського Патріархату, і прихильники Московського.

У мене відповідь є лише одна: намет під храмом Катерини – інформаційна акція, яка спланована, забезпечується та підтримується з Москви. Єдиний, хто в Чернігові зацікавлений у подальшому існуванні цього намету – священик Олександр Лєдовий, який там сидить, тому що це є місце його кормління, він за рахунок нього живе.

Чи довго ще чернігівцям і місту бути заручниками однієї особи та його закордонних покровителів?

Відповідь на це питання залежить від усіх нас. Найперше – від активності чернігівської громади. Нам треба не лише обурюватися проти свавілля – ми повинні діяти. Звернення до влади допоможуть зрушити вирішення цього питання з мертвої точки.

Нам треба публічно говорити про цю проблему, апелювати до закону і справедливості. Я переконаний що тільки так – ненасильницькими, але дієвими методами, ми зможемо разом припинити приниження нашого Чернігова.

Звертаюся до громадськості, представників влади, керівництва єпархії УПЦ (МП) – пора розпочинати діалог та шукати спосіб розв’язання проблеми.

Хто бажає – шукає можливість. Хто не бажає – шукає виправдання. Шукаймо можливість утвердити правду – і вона переможе.
Нехай у цій добрій справі нам всім допоможе Господь!

З повагою –

ЄВСТРАТІЙ,
Архієпископ Чернігівський і Ніжинський




Теги:Євстратій, Київський патріархат, Україна - Росія, Чернігівська єпархія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar