реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Худнемо й лікуємось… зеленим чаєм

СЕКРЕТИ ЗЕЛЕНОГО ЧАЮ. Зелений чай, порівняно з іншими видами чаю, вважається найбільш повноцінним. У ньому велика кількість вітамінів С та Р, тому, скажімо, зелений чай корисно пити для запобігання внутрішнім капілярним кровотечам, запаленню капілярів, для зміцнення й розширення кровоносних судин, надання їм еластичності, зняття спазму судин, посилення серцевого м'яза.
Його рекомендують людям із серцево-судинними недугами, гіпертонією, трофічними виразками. Наявні в чаї вітаміни С та Р підвищують опірність організму до різних інфекційних хвороб. Цей процес відбувається і завдяки тому, що в зеленому чаї є багато мінеральних речовин, які поліпшують склад крові.
Треба відзначити ще одну особливість складових речовин чаю: бактерицидну активність, внаслідок чого нормалізується діяльність корисної мікрофлори в травному каналі, а шкідливі мікроорганізми знешкоджуються. Тому зелений чай поліпшує процеси травлення, усуває його розлади, абсорбуючи зайві гази, зв'язуючи отруйні речовини та бактерії і виводячи їх.

Відзначено його благотворну дію на організм хворих на гастрит із зниженою кислотністю, ентерит, коліт, ентероколіт, диспепсія, дизентерія. Під час харчових отруєнь та гострого ентероколіту рекомендують робити "чайну паузу", коли упродовж 12 годин треба пити лише міцний ледь підсолоджений чай з лимоном (1-1,5 л).

Напій добре пити хворим на холецистит та інші хвороби жовчовивідних шляхів, адже він посилює виділення жовчі. І людям із хворими нирками чай корисний, якщо його не передозовувати. Серед народів Сходу, які традиційно вживають багато чаю, рідко спостерігаються хворі з каменями в нирках чи в жовчному міхурі.

Чай корисний для зубів, позаяк у ньому багато фтористих сполук. Ефективна профілактика карієсу, якщо пити чай з молоком. До речі, деякі люди, особливо солідного віку, не переносять молока, а з чаєм воно не спричинятиме дискомфорту.

Зелений чай помічний під час застуди, бо посилює потовиділення і виведення інфекції з організму.

Зелений чай дуже корисний для людей із надмірною масою тіла. Адже він нормалізує обмін речовин, що сприяє зменшенню жирових відкладень. Отож пити його рекомендують після їди, бажано не солодким, не менше 600 мл на добу. Не роблять помилки, вживаючи зелений чай ті, хто стежить за своєю фігурою. Адже цей напій досить часто використовують як засіб для схуднення, бо він прискорює виведення жиру з організму.

Чи шкідливий кофеїн чаю?
Мільйони людей у світі за прикладом китайців п'ють цей напій, бо відчувають його енергетичну дію. А тонізує чай завдяки наявності кофеїну. Треба відзначити, що в чаї кофеїну більше (4-5%), ніж у каві (2-4%). Однак діє він на організм м'якше і повільніше, не спричиняє серцебиття і безсоння, отруєння чи кофеїнової залежності, бо потрапляє в організм не в чистому вигляді, а в комплексі з таніновими речовинами. Тому можна говорити не про шкоду, а про користь кофеїну чаю. Вона ж полягає в тому, що кофеїн активізує діяльність центральної нервової системи, серця, підвищує кров'яний тиск, розширює судини головного мозку, печінки, нирок. Тому-то чай вживають як тонізувальний засіб у разі гострої серцевої недостатності, спазмів судин головного мозку, гострих інфекційних захворювань, нервової чи фізичної перевтоми, головного болю.

У складі зеленого чаю виявлено сечогінні речовини, що сприяють очищенню організму. Ось тому свіжий напій допомагає під час алкогольної чи наркотичної інтоксикації.

Коли чай пити не бажано:
- Чай не бажано пити в разі підвищеної збудливості, посиленого серцебиття, гіпертонії, атеросклерозу, глаукоми.
- У разі виразкової хвороби та хронічного гастриту з підвищеною кислотністю чай (особливо підсолоджений) може посилити виділення соляної кислоти.
- Надто міцний чай не рекомендують пити хворим на подагру.
- Найароматніший напій свіжозаварений. Однак не варто пити його дуже гарячим, щоб не спричинити ураження слизової оболонки, а в подальшому хвороб шлунка, або дуже солодким - Не рекомендують пити багато міцного чаю перед сном, зважаючи на його сечогінну та збуджувальну дію, щоб не порушити сон, а неміцний чай - снодійний.

Хоча треба завважити. Що чай – швидше профілактичний засіб, ніж лікувальний. І не варто дивитися на нього як на панацею від серйозних хвороб.

Втім люди, які щодня споживають по кілька чашок зеленого чаю, роблять собі багато користі: очищається від холестерину кров, гальмується старіння організму, імунна система тримає рівновагу.

До речі, завдяки змісту йоду, зелений чай позитивно впливає на роботу ендокринної системи, саме тому його рекомендують пити людям із збільшеною щитовидною залозою.

Лікарі рекомендують пити зелений чай не тільки тим, хто хоче скинути зайву вагу або привести в норму тиск, але і тим, хто страждає навесні від авітамінозу, апатії і загальної сезонної нудьги.

Косметологам давно відомо, що зелений чай зволожує і заспокоює шкіру, знімаючи почервоніння і подразнення.

Як правильно заварювати зелений чай?

1. Беремо дві ємкості по одному літру, одна з них - заварний чайник з носиком.

2. Беремо зелений чай (1 чайну ложку на склянку води), кладемо його в ємність з носиком.

3. Заливаємо чай окропом. Потрібно встигнути це зробити за 10 секунд.

4. Відразу ж починаємо виливати його через носик в другу ємність. Встигнути за подальших 10 секунд!

Час контакту чаю і кип'ятку - не більше 20 секунд, після чого лікувальний чай готовий. Він набуває насиченого бурштинового кольору і чудового аромату. Такий чай п'ють без цукру, щоб не спотворити ароматичний букет.




Теги:зелений чай, серцевий м'яз, китайці, артеріальний тиск, снодійний, розлад травлення, зайва вага


Читайте також



Коментарі (0)
avatar