реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Хто кого держить?

Не люблю коли по церквах розводяться про світські свята, але сьогодні отцю Тарасу на Татарці вдалося влучно пояснити суть Дня Конституції - після всіх належних вітань із днем першого митрополита Київського Михаїла.

Мовляв, добра в нас Конституція, і стіки прав там прописано для українського люду... Але щоб ці права стали реальністю, треба змінити на краще себе самого і свою родину - фактично, державу в державі.

І справді, поняття сім'ї-як-держави відображено в живому мовленні на Гетьманщині. На Чернигівщині не кажуть: "Олька Мигирич одружена з таким-то". Там скажуть: "Ольку Мигиричеву ДЕРЖИТЬ такий-то" (наголос на "и", "держИть").

Ще зовсім недавно, у 19 столітті, тіки так і говорили. А ще раніше - й поготів. Он у "Чорній Раді" Панька Куліша є таке: "А Сомко, знаєте самі, доводиться Юрусеві дядько, бо старий Хміль держáв уперве його сестру, Ганну..."

А чого ж вони ДЕРЖÁТЬ тих жінок? Бо виходить самі очільники Малої Держави - сім'ї. І якщо в цій Малій Державі ладу нема, то й марна всяка Конституція держави загальної.

Вона, Конституція, вироста з досконалого союзу чоловіка й жінки.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Панько Куліш, Ростислав Мартинюк, Конституція


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
"Виходячи з того, що сім'я є головним осередком громадянського
суспільства, Конституція покладає на державу обов'язок піклуватися
про сім'ю, проводити таку молодіжну, демографічну політику, яка
сприяє стабільності шлюбів, забезпечує охорону материнства і
дитинства". Так було записано в КОНЦЕПЦІЇ НОВОЇ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ
(Схвалена Верховною Радою Української РСР 19 червня 1991 року). У чинній цього нема. "Сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою",- ст.51 Конституції України.
Держати дружину означає держати й державу. З цього починається держава. Без сім'ї й нема держави. Розпадається сім'я - розпадається держава. Родичання - зміцнює державність.
avatar