реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Хроніки російсько- української війни: розборки в "ДНР"

Бойові дії в Мар"їнці: наступ чи спроба прибрати російських радикалів.

В травні прикордонне управління ФСБ Росії повідомило про результати роботи по зміцненню російсько-українського кордону в Ростовській області.

Вздовж кордону, частина з якого з українського боку знаходиться під контролем бойовиків, зведено понад 40 кілометрів загороджень і викопано близько 100 кілометрів ровів.

"Інженерне зміцнення державного кордону проводиться для забезпечення стабільності Донського краю, а також припинення незаконного обігу зброї", - повідомили у прикордонуправлінні.

2 червня співробітники поліції затримали на Ставропіллі отамана громадської організації «Кавказька козача лінія» Юрія Чурекова за підозрою в нелегальному обігу і контрабанді зброї з України.

До початку збройного протистояння на Україні організація Чурекова стала відомою завдяки своїм непримиренним ставленням до прихильників радикальних ісламістських угруповань. Рух діє під гаслом «Любов людям!», І має на меті викорінення ісламізму в північнокавказькому регіоні.

На Донбасі Чуреков був помічений на території т.зв. ЛНР. Останній його публічний візит відбувся в квітні поточного року. Тоді Чуреков заявив, що в рядах ополчення ЛНР воює більше 500 членів його організації.

На території самих самопроголошених республік триває активний процес зачистки непідконтрольних бандформувань «козаків» з боку, як т.зв. "силовиків", так і співробітників спеціальних служб РФ, які роблять все можливе щоби не допустити повернення цих людей на територію РФ.

«З 5 травня в місті Донецьк оголошена тривога, штурмували «Прагу», в якій забарикадувалися козаки. З боку «армії ДНР» вже є загиблі. Ряд вулиць міста були частково перекриті, в тому числі проспекти Богдана Хмельницького та Панфілова. На дорогах, що ведуть до готелю «Прага», були помічені танк і САУ. На дахах довколишніх будинків (пр.Панфилова, 118) облаштовані позиції снайперів», - прокоментував ситуацію керівник міліції Донецької області В. Аброськін.

«Мародерів-козаків ганяли. У них на підвалах сиділа купа цивільних, вимагали гроші від родичів, машини викрадали, воювати не хочуть. Приїхали з Росії нажитися »,-прокоментували події в Донецьку представники МГБ ДНР.

Після проведення операції з нейтралізації непідконтрольних збройних "козачих" формувань лідер бойовиків т.зв. «ДНР» Олександр Захарченко виступив з заявою, в якій стверджував, що за підсумками «операції» було затримано 200 осіб, порушено 17 кримінальних справ.

За інформацією, опублікованою СБУ, стає відомо, що на початку травня в Горлівку для зачистки непідконтрольних російських козачих формувань прибула група спецназу ГРУ в кількості 42 чоловік.

Паралельно з ліквідацією непідконтрольних козачих формувань на територіях республік починаються арешти т.зв.російських добровольців. 1 травня,під час проведення мітингу співробітниками «міністерства держбезпеки» «Донецької народної республіки» були затримані Андрій Милюк, Наталя Чернова і Марія Крилова, активісти політичної партії «Інша Росія» Едуарда Лимонова.

6 травня співробітники «МГБ ДНР» затримали ще двох активістів партії, серед яких Ігор Бойков, журналіст видання «Завтра». Дії співробітників МГБ Лимонов пов"язує з початком процесу зачистки т.зв. російських" добровольців" представниками російських спеціальних служб. Ініціатором цього процесу на думку Лимонова виступає представник Адміністрації Президента РФ Владислав Сурков, який особисто зустрічався з очільниками самопроголошених республік щодо позитивного вирішення цього питання.

«Днями він зустрівся з керівниками повсталого Донбасу і намагався схилити їх вжити заходів проти організованого нацболами руху «інтербригад", - прокоментував дії В. Суркова очільник"Іншої Росії" Е. Лимонов. - Ми не хочемо вірити в те, що Суркова послухаються. Хочемо сподіватися, що видавлювання добровольців «інтербригад» з Донбасу не буде."

Інформацію про візит Суркова на Донбас підтвердили і вітчизняні ЗМІ.
"Збройні сили ЛНР та ДНР приведені в стан повної бойової готовності у зв'язку з майбутнім візитом радника російського президента Владислава Суркова"-, повідомляє сайт служби новин телеканалу «Інтер»

«Ми розуміємо, що Сурков - це гравець за шахівницею, а Гіркин - лише фігура ... Сурков - це політтехнолог, який заважає вибудовування відродження України»,- заявив позафракційний депутат Верховної Ради Б.Береза.

Про те, що Стрєлков - людина несамостійна в темі українського конфлікту і без відмашки згори не сказав би ні слова, підтверджують і джерела в українських спецслужбах. Гіркин входить в орбіту впливу так званої групи кремлівських силовиків і першого заступника керівника Адміністрації президента РФ В'ячеслава Володіна

Сам Гіркин так прокоментував в соцмережі Вконтакте підсумки візиту Суркова:"«Вчора (1 червня-ред) пан Дудаєв (в миру - Владислав Юрійович Сурков) зволив відвідати Донецьк і особисто провести нараду з керівництвом республіки. Багато і мерзенно кричав. На предмет того, що Захарченко не погоджується «зливати» ДНР з тією ж готовністю і такими ж темпами, як це робить в «ЛНР» його колега Плотницький. Підсумки криків Суркова мені поки не відомі».

Тоді ж з"являється і перша інформація про те,що у Захарченка зараз проблеми зі здоров'ям. «Рана на нозі погано гоїться»,- повідомляє Гіркин. Фактично-це початок спецоперації російських спецслужб,мета якої вивести з під удару лідера ДНР Захарченко.

Дмитро СНЄГИРЬОВ, Луганськ



Теги:Дмитро Снєгирьов, російсько- українська війна, сурков, ДНР, Едуард ЛІМОНОВ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar