реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Хор Бортнянського відмовляється виконувати російські твори

Хормейстер, художній керівник та головний диригент академічного камерного хору імені Дмитра Бортнянського Іван Богданов повідомив з власної сторінки у фейсбуці, що його колектив тимчасово не виконуватиме твори російських композиторів. Причина - черговий прояв військової агресії РФ та загрозлива дислокація військової техніки поблизу українських кордонів.

Іван Богданов написав: "Сьогодні ми з хором імені Бортнянського відправили твори російських композиторів в архів. До моменту припинення російської агресії та окупації вони будуть там. Ми і раніше додавали окремі історичні твори в наші програми дуже зрідка, та тепер вирішили підійти до питання системно і принципово.

Проголосували 22-за, 2-проти. Таким чином ми унеможливлюємо використання російської культури, як маркетингового відділу російського світу**. Закликаємо громадян, а особливо діячів культури приєднатися і підтримати гуманітарну безпеку нашої країни:

1. Відмовитися від виконання та ротації культурних продуктів* російського авторства та виробництва.

2. Публічно критикувати та вимагати заборони гастрольної діяльності російських виконавців*.

3. Українських артистів за кордоном запрошую, де можливо, приєднатися, а де неможливо (контракти, тощо) -- відмовитися від тези "культура поза політикою", і публічно артикулювати проукраїнську позицію та просувати українське бачення російської агресії.

*Вийнятком можуть бути автори, які публічно підтримують Україну в боротьбі за тер.цілісність. Засуджують окупацію Криму та агресію в ОРДЛО. Твори, автори яких за життя були російськими політичними вигнанцями і не були носіями імперського наративу.

** мені особисто подобається російська музика. Я передиригував її справді багато. Мій улюблений композитор і улюблений поет - росіяни. Я виріс в російськомовному середовищі, у мене самого є російське коріння, та яке це має має значення, коли цією культурою та мовою ведеться війна проти моєї країни? Допоки ми не "переселемо" мого улюбленого Пушкіна, глибокого Достоєвського і чарівного Глінку за кордон, не буде справжнього кордону між нами і кремлем».



Теги:російська культура, російсько - українська війна, хор Бортнянського


Читайте також



Коментарі (0)
avatar