реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Хеллоуїн в Україні не святкують, а гарбузи давно шанують!

31 жовтня закордонний світ активно на одну ніч продемонструє відсутність здорового глузду, дозволивши цю одну ніч владарювати темним силам і відзначить це свято яскравими маскарадами. Головний атрибут свята—гарбуз, з якого виготовлений ліхтар у вигляді голови. Як це зробити – мережа Інтернету до ваших послуг.

Ну а ми пропонуємо кілька рецептів страв, які можна приготувати з гарбуза. Адже якщо ви також надумаєтесь зробити ліхтар, то кудись же треба подіти вийнятий м’якуш? До того ж, в Україні гарбузи шанували здавна.

Ця дивовижна рослина чудово доповнює і салати, і другі страви, і треті – кулінарні фантазії з гарбузом безмежні. До речі, гарбузів існує близько 50 сортів. Вони чудово вирощуються всюди, крім хіба що Антарктики, відрізняються розмірами і навіть кольором. Але на смак всі гарбузи практично однакові.

Страви з гарбуза дуже різноманітні. Це можуть бути супи, випічка, десерти та багато чого іншого. Готуючи гарбузові десерти, варто пам'ятати про те, що чим менший гарбуз за розміром, тим він солодший. У деяких рецептах гарбуз з легкістю можна замінити на патисони або кабачки.

Гарбуз чудово сполучається з кисло-солодкими яблуками, морквою, листковим салатом. Найкраще гарбуз запікати в духовці протягом 30 хвивлин, розрізавши навпіл або на великі шматки. До гарбуза пасують кмин, перець, східні суміші.

Салат з гарбуза та яблук

250 г гарбуза, 1-2 яблука, сік 1/2 лимона, 1/2 ст. ложки меду, 1/4 склянки товчених сухарів.

Сирий гарбуз та яблука нарізати тонкими пластинками, додати лимонний сік і мед, перемішати. Салат посипати товченими сухарями.

Гарбузові сандвічі

Потрібні: гарбуз, бринза, бекон

Спосіб приготування. Для тіста: борошно висипати на дошку, додати масло у вигляді стружки і перем»яти руками суміш. Гарбуз почистити, нарізати на прямокутники. Обсмажити в олії з двох боків по 1-2 хвилини. Викласти гарбуз на серветку, щоб стік жир. Бринзу нарізати на шматочки завтовшки 3-5 мм. Бринзу покласти між 2-ма підсмаженими шматочками гарбуза, обгорнути беконом. Сандвічі покласти на металевий противень і на 7-10 хвилин поставити в духовку під гриль.


Салат з гарбуза

200 г гарбуза, 3 помідори, 1 солодкий болгарський перець, 1 головка ріпчастої цибулі, 200 г сметани, зелень петрушки.
Гарбуз почистити, натерти на крупній тертушці. Помідори нарізати тонкими пластинками, перець -- соломкою. Цибулю нарізати кільцями. Зелень петрушки дрібно покришити. Змішати всі інгредієнти, заправити салат сметаною і викласти в салатник.

Гарбуз, запечений із сиром

Гарбуз 450 г , ріпчаста цибуля 275 г , сир двох видів: м’який і твердий (можна використати моцареллу і чеддер) 350 г , оливкова олія -- 4 ст. ложки, кукурудзяна або ячнева крупи 150 г , твердий сир (пармезан) 4 ст. ложки, часник (подрібнений) 2 зубчики, тим’ян (чебрець) 1 ч. ложка, консервовані томати у власному соку без шкірки -- 800 г , томатна паста -- 2 столові ложки, червоне або біле вино -- 200 мл, цукор, сіль, перець -- 1 ч., нежирна шинка -- 175 г , зелень для прикрашання – за смаком.

Наріжте цибулю. Натріть твердий сир, м’який наріжте невеликми кубиками.
Почистіть гарбуз, наріжте кусочками. Змажте вогнетривку форму для запікання оливковою олією. Розкладіть кусочки гарбуза і готуйте в духовці при температурі 250 гр С близько 25 хвилин - до м’якості і золотавого кольору. В киплячу воду поступово всипте крупу. Постійно помішуйте. Збавте вогонь і, продовжуючи мішати, варіть 10 хвилин. Зніміть з вогню, приправте сіллю й перцем, додайте тертий пармезан. Гарячу кукурудзяну масу розподіліть на підготовленому заздалегідь плоскому підносі, виклаши дно пергаментом. Накрийте плівкою. Остудіть і розріжте застиглу масу на трикутнички або квадрати. У сковороді розігрійте решту оливкової олії. Підсмажте порізану цибулю і подрібнений часник, приправте тим’яном. Готуйте хвилин 10, поки цибуля не стане м’якою. Викладіть крупно порізані помідори, томатну пасту, вино, добавте 200 мл води. Все гарно перемішайте, доведіть до кипіння, не накривайте. Тушкуйте 10-15 хвилин. Присипте цукром, посоліть і поперчіть. Викладіть половину томатного соуса у велику вогнетривку посудину. Зверху покладіть шматочки шинки, потім кукурудзяні трикутники, гарбуз, сир і знову соус.

Повторіть процес у тій же послідовності. Присипте рештою тертого пармезану. Запікайте в духовці, нагрітій до 200 гр С, протягом 35-45 хвилин до золотавої скоринки. Подавайте з листками салату або зеленню.

Запечене гарбузове насіння

Замочити свіжі гарбузове насіння в холодній воді на 1 годину. Злити і прополоскати. Розкласти на деку в один шар, розігріти духовку до 150 градусів і запікати 30-35 хв до золотистого кольору. Посипати сіллю і подавати.

Пряний гарбузовий суп

На рослинній олії обсмажити 1 дрібно посічену цибулину, 1 зубчик часнику, 1 чайну ложку натертого кореня імбиру та 1 кг гарбуза, порізану на невеликі шматочки. Наразі заправити сіллю і перцем по смаку. Залити 1 літром курячого бульйону і варити близько 30 хв до готовності гарбуза. Дати охолонути і зробити пюре в блендері чи комбайні. Отримане пюре перелити назад у каструлю, прокип'ятити і подавати, прикрасивши зеленню кінзи зі сметаною та сухариками.

Гарбуз по-грецьки

Гарбуз розрізати на шматочки і обсмажити в оливковій олії з сіллю та червоним гострим перцем пару хвилин. Додати томат-пюре, додати трохи часнику й базилік і поставити тушкуватися на повільному вогні, доки гарбуз не стане м'яким. Подавати можна і як самостійнеу страву, посипавши її зверху дрібно порізаними стиглими помідорами та зеленню, і як гарнір до тушкованого м'яса.

Салат із запеченого гарбуза

Взяти 2 чашки м'якоті гарбуза, порізаної кубиками, розкласти її на листі, побризкати оливковою олією та посипати чорним перцем і запікати при 180 градусах 30 хвилин. Дати охолонути. Поєднати 80 г порізаних чорних оливок, 80 г сиру Фета, порізаного кубиками, і 3 столові ложки листя орегано, перемішати з гарбузом і заправити ароматичним оцтом і сіллю.

Оладки з гарбузом

Змішати 1 склянку кефіру із 1 збитим яйцем, сіллю, 250 г борошна і додати 150 г гарбуза, натертого на крупній тертці, все ретельно перемішати. Тісто класти ложкою на розігріту, политу маслом сковороду і обсмажувати з двох сторін. Подавати гарячими або холодними.

Гарбуз під молочним соусом

1 кг гарбуза нарізати скибочками й обсмажити, укласти на сковороду, залити молочним соусом середньої густоти, посипати 2 чайними ложками сухарів, змастити олією і запекти в духовці. Для соусу: в маленькій каструлі розтопити 40 г масла, додати 40 г борошна, перемішати, відразу ж додати 500 мл молока, поперчити і, продовжуючи розмішувати, довести до кипіння і тримати кілька хвилин на вогні до загустіння.

У духовці

Порізати гарбуз навпіл і видалити волокна й насіння. Відкласти насіння, щоб підсмажити його або запекти. В невисоку форму для запікання покласти дві половинки гарбуза зрізом вниз і накрити фольгою. Запікати в розігрітій духовці при 190 градусах протягом 1,5 години або до м'якості. Запечений гарбуз потрібно охолодити, вискоблити м'якоть і розім'яти або порубати на пюре. Щоб вийшли ідеальні супи і креми, гарбузи потрібно також протерти через сито.

У мікрохвильовій печі

Порізати гарбуз навпіл, очистити від волокон. Покласти в мікрохвильову піч і готувати при максимальній потужності, відвівши по 7 хвилин на кожні 500 грамів, перевертаючи шматочки раз на кілька хвилин, щоб вони готувалися рівномірно. Зробити пюре, як зазначено вище.

На плиті

Порізати гарбуз навпіл, очистити від волокон всередині. Очистити від шкірки і порізати на шматочки. Покласти в каструлю і залити водою. Довести до кипіння і варити, поки гарбуз не стане м'яким. Дати шматочкам охолонути, а потім порізати м'якоть в кухонному комбайні або розім'яти товкачем.

Детальніше на http://xfood.ru/page/shho-mozhna-prigotuvati-z-garbuza
А також http://worldgirl.biz/znaniya/halloween_tikva.html

Смачного![/size]






Коментарі (0)
avatar