реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Хай Суворов кукурікає дома

Пам'ятник Суворову біля Богунівського училища в Києві демонтують. І це правильно.

До речі, наш мистець Тарас Шевченко ілюстрував "Історію Суворова" М. Полевого. Він намалював 33 ілюстрації, що представляють небатальні епізоди й приватне життя полководця. Хоча деякі із них не підписані, проте за стилістикою вони Шевченкові.

І що цікаво? На мою думку, це перший український комікс з елементами карикатури. Принаймні Суворова, Катерину ІІ, Потьомкіна, Павла І, імператрицю Єлизавету Шевченко зобразив без пієтету з виразними свинячими рисами чи й натяком на орангутангів чи інших звірів. Він також подомальовував на картинках про похід Суворова через Альпи й наших козаків, хоча Полевой ніде про них і не згадує.

Дуже промовистими є малюнки про окупацію Суворовим Криму, зокрема "Бенкет із ногайцями", на якому мусульмани споживають вино, а в лівому кутку мусульманин обнімається-цілується із братішкою русскім. Щоправда, любов ця була короткою, дуже швидко кримські орди зламали угоду з росіянами. Шевченко однозначно був знайомий із англійськими карикатурами на Суворова, що були дуже популярними в Європі.

Щодо наших днів, то цьому полководцю, що любив кукурікати -- такий він був чудак -- явно не місце в Києві, хай командує парадом в інших широтах.

Роксана ХАРЧУК



Теги:Тарас Шевченко, Суворов, Роксана Харчук, комікси


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Роксана ХАРЧУК , мозок у тебе є? і ось це : "... це перший український комікс.."- це стій книги, де укри море вирили ...
avatar