реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Католики затолерантили Жида

Ректор Католицького університету закликає змінити традицію вертепу - змінити образи, що можуть образити почуття та гідність інших національностей. Борис Ґудзяк, зокрема, в своєму зверненні до студентів каже про те, що з вертепу потрібно прибрати образ "жида".

"Зводити усе це розмаїття до тріади традиційного вертепу (Ірод – Смерть – Жид), зокрема до архаїчної постаті "Жида", означало б, що ми, наче дальтоніки, не помічаємо деяких кольорів нашого мінливого й різнобарвного світу", - каже ректор.

Він стверджує, що ці вертепні образи породжують не просто іронію в суспільстві, але й негативне ставлення до окремих людей (певної національності чи професії). Борис Ґудзяк каже, що, викоренивши з сучасних традицій образу інших національностей, ми закладемо фундамент того, що українців перестануть називати "хохлами" чи "малоросами", адже "починати потрібно з себе".

"Окремі образи, які колись здавалися невинними, сьогодні можуть травмувати людські душі, - продовжує отець Борис. - Не біймося розпрощатися з ними – біймося не помітити, що, обстоюючи застарілі образи, ми порушуємо найважливіше в християнстві – заповідь любові".

Тому ректор Католицького університету просить студентство створювати нові мотиви різдвяного вертепу з "оздоровчими гумором і сатирою" на сучасний лад і про сучасні події, але без образ та наклепів. Він також каже, що історики та соціологи не повинні бути байдужими до цих вистав, адже перші можуть "остерегти нас від повторення помилок минулого", а другі - навчити мирно жити з іншими національностями на нашій території.

Сайт "Відголос"



Теги:вертеп, жид, Різдво


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Якщо йти далі за логікою Бориса Ґудзяка і К, то сьогодні немає у світі ні євреїв (заст. - жиди), ні русскіх(заст. москалі, кацапи), а є тільки ізраїльтянє і росіянє.
Саме так називаються країни де цей етнос створили свої національні держави.
Може це і має сенс, панове.
Але тоді в Україні є тільки національні меншини з росіян і ізраїльтян, а не з русскіх і евреїв.
Так само в Ізраїлі і Росії вже не має евреїв і русскіх, а є "ізраїльтянє" і "росіянє".
avatar
2
Тут пропонується змішати дві речі: історичний( традиційний ) вертеп і сучасний. Але ж нема проблеми - уже давно діє осучаснений вертеп, от тільки чи наважаться нині показати сьогоднішніх діячів у ньому, з огляду на актуальну політичну ситуацію у світі. Простіше далі " крутити " традиційний варіант, але людям звісно цікавіше побачити "на злобу дня". У часи цензури до подібного ходу частенько вдавалися народні лицедії.
avatar
3
До речі, в деяких вертепах є і москаль. Пан ректор москаля не пропонує видалити?
avatar