реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Кам'яної справи художник"

Якраз у дні 140-і річниці з дня народження відомого українського архітектора, цивільного інженера, професора, в‘язня сумління, справжнього українця, мого односельця Миколи Олександровича Даміловського від столичного видавництва «Фенікс» одержав сигнальні примірники книги «Кам‘яноі справи художник». У цьому художньо-документальному виданні я вперше в українській історії намагався грунтовно дослідити життя і творчість шановної людини, яку сталінська оприччина зробила ворогом народу і зарахувала його до учасників видуманої комісарською владою контрреволюційної Спілки визволення України. До цього часу про діяльність мого односельця писали скупо і фрагментарно, а про його арешт і ганебні звинувачення або взагалі мовчали, або згадували одним штрихом.

У цій книзі мені вдалося вперше опублікувати протоколи його допитів та допитів його однодумців у Лук‘янівській в‘язниці, наведений текст звинувачення та інші документи. Вперше також опублікована частина епістолярноі спадщини професора, для належного пошанування якого так мало зробили в Україні. Зате так званий « старший брат» безсоромно записав його до « известных русский архитекторов».

З приємністю зазначу, що це вже третя моя книга, яка надійшла до масового читача.

Молю Бога, аби дав здоров‘я та натхнення завершити ще два розпочаті проєкти . Один з літературознавства, а інший - знову ж таки пов‘язаний з рідним Козацьким, над яким постійно літає Бог.

Микола ГРИНЬ



Теги:архітектор Даніловський, село Козацьке, видатні земляки, Микола Гринь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar