реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Качанівка. Тарновський.

Дуаєн Гетьманщини Василь Тарновський, який витратив увесь приватний капітал свого роду на порятунок клейнодів Української Держави (універсали, парсуни, нагородна зброя, гардероб, церковне начиння, архівалії, мазепіяна, тощо) 1890 оголосив про банкрутство.

Нашу столицю ХІХ століття - Качанівку (яку так і "не розкусило" Третє відділення Російської імперії) - продали за 1 млн рублів буржуа Харитоненку. Який давно облизувався на наш Кемп-Девид, маючи цукрового завода в сусідній Парахвіївці. І оселив у тому Новому Чигирині свою дочку красуню, що вийшла звісно за московита Урусова.

Банкрут Тарновський оселився у Київі, втратив сина, помер ніби Мазепа у Бендерах - в обставинах глибокої особистої драми.

А ще більша драма - сучасна Україна пропонує Качанівку як "дворянське гніздо". Розбиту цукорницю сибаритів-малоросіян. Замок еротичних переживань, балів і дорогих сигар.

А не як "місце зборки" модерного державного проєкту. Місце, яке в умовах абсолютизму Імперій, підготувало несамовитий ренесанс 1917-го. Народження визнаної держави за підсумками Першої світової війни - України.

Це замок Харитоненка, не Тарновського. Але він - як і Мазепа - ще повернеться в Новий Чигирин, в Новий Батурин. До Качанівки.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:дворянське гніздо, Ростислав Мартинюк, ТАРНОВСЬКИЙ, Качанівка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar