реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Кабачки: смажимо, печемо, оздоровлюємось!

Кабачки суперкорисні для здоров'я. Чим — читайте нижче. А поки що — низка рецептів від чернігівської газети "Біла хата".

Кабачки з волоськими горіхами
Горіхи і сир надають кабачкам ситності, а томати - соковитості
Вам знадобиться (на 4 порції):
1 кг кабачків середньої величини, 1 банка (700-800 мл) консервованих очищених томатів, 80 г ядер волоських горіхів, 100 г тертого сиру, 6 ст. ложок оливкової або соняшникової олії, 2 ст. ложки панірувальних сухарів, 5 гілочок петрушки, мелений чорний перець, сіль.

Спосіб приготування:
Вимийте кабачки і наріжте їх уздовж скибочками завтовшки 1 см. Томати відкиньте на сито і крупно їх наріжте. Покладіть томати в змащену маслом форму для запікання. У сковороді з антипригарним покриттям розігрійте олію і обсмажте кабачки порціями. Посоліть, поперчіть і викладіть смажені кабачки на томати. Вимийте петрушку і наріжте її. Горіхи нарубайте. З’єднайте горіхи, петрушку і панірувальні сухарі з сиром і перемішайте. Розподіліть цю суміш рівномірно на скибочках кабачків. Запікайте кабачки при температурі 220 град. С до утворення золотавої скориночки (приблизно 12 хвилин).

Кабачкові млинчики
Вам знадобиться:
3 кабачки середнього розміру, 1 яйце, 3-4 ст. ложки борошна, 1/3 ч. ложки суміші італійських трав, сіль, олія для смаження.

Спосіб приготування:
Кабачки очистіть і натріть на крупній тертці. Зовсім молоді кабачки можна натирати разом з насінням, а якщо кабачки старші, краще серцевину з насінням не терти. Натерті кабачки посоліть 1/2 ч. ложки солі і залиште хвилин на 20, щоб вони пустили сік. Гарненько зцідіть кабачковий сік, додайте сухі трави і борошно. Перемішайте. Додайте до кабачків яйце, добре перемішайте. Розігрійте сковороду, налийте олію. Столовою ложкою викладайте на сковороду млинчики і обсмажуйте з двох боків до хрусткої скориночки. Для соусу посоліть сметану на смак, видавіть в неї часник і додайте дрібно нарізаний свіжий кріп. Перемішайте і подавайте до млинчиків.

Фаршировані кабачки
Вам знадобиться:
1 кг молодих кабачків, 100 г рису, 400 г печериць, 1 цибулина, 5 ст. ложок олії, 100 мл (1/2 склянки) овочевого або грибного бульйону, 1 ч. ложка куркуми (за бажанням), трохи зеленої цибулі, чорний мелений перець, сіль.
Примітка: Кабачки вибирайте з тонкою, ніжною шкіркою.
Спосіб приготування:
Вимийте кабачки і обсушіть. Наріжте шматочками завдовжки близько 5 см. Чайною ложкою вийміть серцевину з насінням, щоб залишилося денце товщиною приблизно 1 см.
Промийте рис, викладіть в каструлю, залийте водою (приблизно 1,5 літра), посоліть, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 15-20 хвилин. Стежте, щоб рис не розварився, але і не залишився сирим. Відкиньте зварений рис на друшляк і промийте. Розігрійте на сковороді 1 ст. ложку олії, кабачки посоліть і поставте їх вверх дном, накрийте кришкою і тушкуйте 15 хвилин на маленькому вогні. Потім переверніть кабачки на денця і тушкуйте ще хвилин 10. Ріпчасту цибулю почистіть і дрібно наріжте.
Зелену цибулю помийте і наріжте невеликими шматочками. Вимийте гриби і дрібно їх наріжте. Підрум’яньте нарізану ріпчасту цибулю на 2 ст. ложках олії, додайте гриби і обсмажте. Додайте в рис куркуму, гриби із смаженою цибулею, зелену цибулю і перемішайте. Посоліть і поперчіть. Наповніть кабачки грибним фаршем. У кожну «чашку» налийте столову ложку бульйону. Викладіть у форму для запікання, збризніть олією і запікайте 20 хвилин при температурі 180 град. С

Запіканка з кабачків зі сметаною
На 1,5 кг кабачків — 4 ст. ложки манних крупів, 1 склянку молока, 2-3 яєць, 2,5 ст. ложки жиру, 1 цибулину, 1,5 ст. ложки цукру, 1 ст. ложку сухарів, 3/4 склянки сметани.
Кабачки кришать на шматочки і тушкують з молоком до готовості. Стушковані кабачки протирають крізь сито, додають підсушені манні крупи, сіль, засмажену кришену цибулю і добре нагрівають 15-20 хв., безперервно помішуючи. Потім кабачкам дають трохи вистигнути і додають сирі яйця та цукор. Все добре вимішують, викладають до форми, намащеної жиром, посипають сухарями і запікають. Готову запіканку ріжуть на порційні шматки і подають до столу зі сметаною.

Незвичайні оладки
1 кабачок, 2 картоплини, 1 плавлений сирок, 1 яйце, сіль, перець, борошно, часник, зелень, олія.
На крупній терці натерти кабачок, картоплю, сирок. Додати сіль, перець, часник, нарізану зелень і борошно (щоб тісто було консистенції густої сметани). Все перемішати і обсмажити на олії.

Кабачкові канапе
Кабачки помити, нарізати на кружальця, посолити. Обсмажити кружальця на олії, остудити. Зверху на кабачки покласти шматочок твердого сиру, трішки змастити майонезом, далі оливку або маринований грибочок (печерицю) зверху — і все це на шпажку нанизати.

Кабачки -- суперкорисні для здоров'я

Кабачки низькокалорійні і дуже корисні. Їх м’якоть більш ніж на 90% складається з води. Кабачки містять цукри, органічні кислоти, клітковину, мінеральні речовини, вітаміни С, В1, В2, В3, В6, В9, РР, каротин.
Кабачки широко використовуються в дієтичному і лікувальному харчуванні. Для тих, хто бажає схуднути, сезон кабачків — просто панацея. Їх можна вживати, скільки хочеться, і при цьому худнути. Кабачкова дієта допускає різноманітне поєднання овочів у вареному, тушкованому, свіжому вигляді.
Кабачки володіють жовчогінною і сечогінною властивостями, вони виводять з організму солі важких металів і шкідливий холестерин.

Виводять кабачки і зайву воду, що вельми корисно при захворюваннях нирок і серцево-судинної системи. Кабачки корисні при недогрів’ї, цукровому діабеті, алергіях, хворобах шлунка і печінки.
М’якоть рослини містить цукри, білки, мінеральні речовини. Вона легко засвоюється організмом, не викликаючи подразнення шлунка й кишечника. У кабачку міститься вітамін С, що бере участь у виробленні колагену, який благотворно діє на шкіру. Вітамін А, який також міститься в кабачках, корисний для зубів і волосся, добре впливає на зір.

Харчові волокна кабачків добре адсорбують токсичні речовини, надлишок холестерину і води, виводять їх з організму. При ожирінні споживання кабачків викликає ілюзію швидкого насичення, тим самим знижуючи споживання іншої більш висококалорійної їжі.
Кабачки – сечогінний засіб при явних і прихованих набряках. Найбільш корисні кабачки завдовжки близько 20-25 см, недостиглі, злегка проварені без солі та вершкового масла. Страви з кабачків мають також протиалергійні, протианемічні властивості, здатність спонукати перистальтику кишечника і випорожнення жовчного міхура.






Коментарі (0)
avatar