реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Ювілейний Всеукраїнський конкурс юніорів – музикантів у Ніжині

Нещодавно у стінах Ніжинської вищої школи відбулася яскрава подія – Десятий Всеукраїнський юніорський конкурс вокальної, диригентської та інструментально-виконавської майстерності.
Захід, який щорічно організовує факультет культури і мистецтв Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, зібрав майже 140 учасників з різних регіонів України – до нас приїхали учасники з Києва, обласних центрів – Вінниці, Донецька, Луцька, Миколаєва, Одеси, Полтави, Хмельницького , Харкова, Чернігова, Черкас, Ужгорода, з міст обласного підпорядкування – Бердичіва, Берислава, Богуслава, Броварів, Горлівки, Лебедина, Луганська, Кам’янець – Подільського, Умані, Фастова, а також, традиційно, ми приймали учасників з Ніжина та Чернігівської області. Така широка „географія” конкурсу свідчить про те, що учасників приваблюють об’єктивність оцінювання за унікальною системою сучасного європейського зразка, гостинність оргкомітету, насичена пізнавальна програма.

Високоавторитетний статус Всеукраїнського юніорського змагання обумовлений підтримкою Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Національної Всеукраїнської музичної спілки та Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського. Журі конкурсу у різні роки очолювали видатні українські митці: доктор мистецтвознавства, професор А.П.Лащенко (2002, 2003), народний артист України, академік О.С.Тимошенко (2004, 2005).

П’ятий рік поспіль Головою Журі запрошується ректор НМАУ – народний артист України, доктор мистецтвознавства, професор В.І. Рожок – – видатний український музикант та громадський діяч, який докладає чимало зусиль для розвитку музичного мистецтва на Чернігівщині

Змагання юніорів проводилися, відповідно до положення про конкурс, у трьох категоріях: А – музичні училища, В – педагогічні училища та С – музичні школи. У свою чергу, кожна категорія передбачає декілька номінацій: вокалісти, диригенти, піаністи та виконавці на оркестрових інструментах.

За результатами конкурсу усі учасники отримали Золоті, Срібні та Бронзові дипломи, а найбільш талановиті – стали володарями Гран-прі у своїх номінаціях:
Роздайгора Віталій (вокал) – студент 4 курсу Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби
Фріцлер Реґіна (фортепіано) – студентка 4 курсу Київського інституту музики ім. Р. Глієра
Євреімова Влада (народний спів) – студентка 4 курсу Донецького училища культури
Фоміна Наталія (естрадний спів) – студентка 3 курсу Донецького училище культури
Скоробагатий Олександр (балалайка) – студент 3 курсу Ніжинського училища культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької
Орещук Орест (баян) – студент ІV курсу Камя’нець-Подільського коледжу культури і мистецтв
Сухрин Ігор (ксилофон) – студент 3 курсу Ніжинського училища культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької,
Хавень Едуард (акордеон) – студент 4 курсу Луцького педагогічного коледжу.
Найвищий бал серед диригентів отримали:
Ломинога Катерина – студентка 4 курсу педагогічного коледжу Харківського гуманітарного-педагогічного інституту
Дзівалтівський Максим – студент 4 курсу Бердичівського педагогічного коледжу.

Традиційно програма конкурсу включає також показові концерти, презентації, майстер-класи, тому оргкомітет конкурсу щорічно запрошує відомих в Україні виконавців та авторитетні творчі колективи. Їх виступи завжди створюють виняткову творчу ауру, надають молодим музикантам можливості для набуття слухацького досвіду, оскільки на протязі усього конкурсу його учасники постійно знаходяться в атмосфері філармонійного буття.

У день відкриття конкурсу відбувся авторський вечір видатної української композиторки народної артистки України, лауреата Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка Лесі Дичко, який блискуче провела музикознавець, ст. викладач О. Кавунник. Різноманітні жанри були представлені у концерті зусиллями багатьох виконавців, а саме: солістка Київського театру опери та балету для дітей та юнацтва, лауреат Міжнародних конкурсів Т. Ходакова (сопрано); І. Казимірська (м Рівне); О. Синельникова (М. Ніжин). Оскільки у творчості Л. Дичко хоровий жанр є найпотужнішим, участь у концерті хорових колективів Ніжина була не випадковою: це Молодіжний хор „Світич” (заслужені діячі мистецтв України Л. Шумська та Л. Костенко), жіночий хор „Канцона” (ст. викладач З. Хоменко), дитячий хор „Сяйво” Ніжинської ДМШ (заслужений працівник культури України – С. Голуб), жіночий хор НУККіМ та НДУ (доцент Л. Дорохіна).

Із захопленням сприйняли гості конкурсу та жителі міста Ніжина концерт студентського симфонічного оркестру НМАУ ім. П.І. Чайковського під орудою диригента – заслуженого діяча мистецтв України, професора І. Палкіна. Програма концерту включала твори геніального російського композитора – класика П.І. Чайковського, які визнані шедеврами світового музичного мистецтва: „П’ята симфонія”, увертюра-фантазія „Ромео і Джульєтта”, сюїта з балету „Лускунчик”.
Кульмінацією Десятого ювілейного юніорського конкурсу став концерт флагмана українського хорового мистецтва – Національного заслуженого академічного українського народного хору ім. Г.Верьовки. Перед початком концерту художній керівник та головний диригент хору – Герой України, народний артист України, лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка Анатолій Авдієвський виступив з майстер-класом з питань теорії хорового виконавства. Кожне слово, кожен жест геніального маестро зал сприймав, затамувавши подих, оскільки слухачі розуміли, що у цю хвилину твориться високе мистецтво з під руки видатного майстра. Бурхливі оплески, сльози духовного очищення, сяючі очі слухачів стали найвищою нагородою для виконавців та диригента, а для юних учасників конкурсу ця подія залишиться найяскравішим враженням на все життя.

Не менш цікавою подією конкурсу став майстер-клас викладача Запорізького музичного училища, композитора, аранжувальника Людмили Жульєвої. ЇЇ фортепіанні ансамблі відомі та популярні в усіх країнах СНГ, а авторські збірки, які видаються упродовж останнього десятиліття, є неоціненним матеріалом для виконавців – професіоналів, студентів та учнів.
Людмила Жуль'єва стала справжнім відкритям конкурсу – людина неймовірного таланту, доброї вдачі, сповнена оптимізму та життєлюбності зачарувала присутніх своєю закоханістю у музику, очевидним креативом у підході до ансамблевого аранжування, виконавською та методичною майстерністю. На презентації творів Л.Жульєвої виступили фортепіанний дует у складі кандидата пед. наук, доцента Л. Гусейнової та кандидата мистецтвознавства Т. Ляшенко, викладач НДУ ім. М. Гоголя О. Спіліоті, викладач Уманського музичного училища Г. Без'язичний, учні ст. викл. Ніжинської ДМШ Ніни Черняк.

Десятий ювілейний Всеукраїнський юніорський конкурс музикантів, на який з нетерпінням очікували усі організатори та учасники, пройшов динамічно, потужно, запам’ятався багатоплановістю, яскравими заходами та іменами. Сподіваємось, що у майбутньому наш конкурс ще не раз відкриє нові молоді таланти, залишиться цікавою школою майстерності та духовного збагачення молоді і, одночасно, святом музичного мистецтва.

Автор та координатор проекту конкурсу –
заслужений діяч мистецтв України,
професор Людмила Шумська




Теги:Конкурс, музиканти, Леся Дичко, Ніжин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar