реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Ювілей з арифметикою і без тимчасовців

На урочистій академії в Чернігівській міській раді з нагоди 950- ліття Антонієвих печер я займався арифметикою.

Виглядає вона так: чернігівським печерам - 950 років. Ця дата точна, бо зафіксована в літописі. Москві ж, за офіційними російськими даними, - 872 роки. За даними ж дослідника Володимира Білинського, якого ще ніхто не спростував, бо він прискіпливо перегорнув гори літописів, свідчень, інших документів, що їх століттями людські руки не торкалися - Московський улус Золотої Орди було створений у 1272 році. Москва згадується лише в третьому ординському переписі населення 1276-го року, у двох попередніх про неї ні слова. Тобто ще 125 років різниці.

І різниця ж між печерами, які копалися біля вже давно існуючого міста Чернігова, і містом, що тільки- но виникло на місці хутора боярина Кучки, який захопив, пограбував, Кучку вбив, а його дружину Уляну зґвалтував майбутній московський князь. Тож сміливо можна сказати, що Чернігів старіший за Москву мінімум на півтисячоліття. І оце та Москва буде крутити нам світом, як циган сонцем?! Шануймося, українці, бо ми того варті! А святий Антоній Печерський, він же Антипа з нашого Любеча, то мудро потвердить!

До речі, й попала Москва в історію завдяки Чернігову - запрошенням чернігівського князя Святослава до московського князика. А чого саме чернігівського? Бо межі Чернігівського князівства проходили упритул з місцем заснування Москви, включаючи в тії межі Рязань, Муром, Козельськ, Калугу. Не кажучи вже про Брянськ...

Відкриваючи уроичстості, генеральний директор Національного архітектурно- історичного заповідника "Чернігів стародавній" Юрій Соболь сказав: " Не помилюся, стверджуючи: існують на землі місця, які мають духовне, історичне та культурне значення воістину планетарного масштабу. Саме тут людські та духовні енергії об’єднуються, підтримуючи одна одну. Саме тут люди знаходять духовний захист, здобувають гарт, свободу, людську гідність, які виводяться з природного покликання людини, як Божого творіння, наділеного образом і подобою Божою. Саме таким надбанням є Антонієві печери в Чернігові та й сама Болдина гора, де вони розташовані».

Вітали чернігівців гості з заповідників Кременця, Києва (Києво- Печерської лаври та Бабиного яру), Глухова, Батурина, представники влади. Щрправда, не було ні голови обласної ради, ні в.о. голови обласної адміністрації, ні міського голови - виключно їх заступники. Проігнорували ювілей і чиновники міністерства культури ... Та, власне, все це тимчасовці, а печери святого Антонія - вічні.

У плані ювілейних заходів - спецпогашення ювілейного конверту з маркою, що його очолила генеральний директор чернігівської філії "Укрпошти" Олена Дорошенко. Наукова конференція та видання солідної книги - дослідження про Антонієві печери.

Юрій Соболь запропонував, а заступник міського голови Олександр Ломако зацікавлено підтримав ідею облаштування Новоантонієвих печер - з капличкою та пішохідним містком між двома схилами гори. Безумовно, це стало би привабою для туристів, яких і зараз не бракує та треба більше. Антонієві печери того варті.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Антонієві печери, Укрпошта, Юрій Соболь, Олександр Ломако, НАІЗ Чернігів стародавній!


Читайте також



Коментарі (0)
avatar