реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Ющенко написав Януковичу

Віктор Ющенко звернувся з відкритим листом до Віктора Януковича. Колишній - теперішньому.

"Шановний Вікторе Федоровичу! Звертаюся до Вас із думкою про майбутнє нашої країни. Про те, яку країну творить наше покоління і яку країну передамо нашим дітям. Згадується безсмертне Шевченкове: "У чужому краю не шукайте, не питайте того, що немає. І на небі, а не тілько на чужому полі. В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля". Буремна історія України демонструє: лише маючи власну державу, лише власноруч порядкуючи у власній хаті, український народ може жити, розвиватися, посідати гідне місце між іншими народами. Втрата своєї держави завжди означала муки і смерть, як для патріотів, так і тих, хто знищує Українську державу. Українських людей використовували як гарматне м’ясо в ім’я чужих інтересів. Українські землі і багатства живили чужі амбіції. А "раби, підніжки, грязь Москви, Варшавське сміття" – керманичі, які сприяли втраті Україною волі – чи не першими йшли під ніж нових хазяїв", - йдеться у листі В.Ющенка.

Президент України (2005-2010 рр.) у свому листі зазначив, що "...зрадою національних інтересів ще ніхто не домігся жодних значимих поступок. Спроби використати подібні рецепти – приречені. Українське суспільство віддавна жило цінностями свободи... Саме тому суспільство не сприймає утисків свободи – слова, вибору, підприємництва.

"Саме тому чим більше "консолідується" влада, чим більше повноважень централізується, чим більше слів про "порядок" чи "стабільність" лунають – тим менша підтримка такої влади в суспільстві. Не варто тішити себе ілюзіями: це не "купка опозиціонерів" і не "зовнішні голоси", незадоволені тим, у якому напрямку іде країна. Своє невдоволення демонструє український народ", - вважає В.Ющенко.

"У цьому контексті виглядає блюзнірством, що представники партії, яка вважає себе правонаступницею КПРС, яка не покаялася за її злочини – комуністів, – керують установами, в руках яких знаходиться національна пам’ять. Це – Державний комітет архівів і Інститут національної пам’яті. Сподіваюсь, що у владній команді достатньо кваліфікованих фахівців, аби не лишати пам’ять народу в руках тих, хто прямо зацікавлений у її спотворенні", - зазначив він.

На думку В.Ющенка, останнім часом влада перейшла до репресій проти конкретних учених і установ.

"Шановний Вікторе Федоровичу! Президент України за Конституцією є гарантом її суверенітету, прав і свобод її громадян. Це – високе звання і виняткова відповідальність. Переконаний, що Ви не бажаєте, щоб Україна поступилась суверенітетом, щоб роль Президента зводилась до виконання розпоряджень іззовні. Україна має шанс зберегти незалежність і стати однією з провідних країн Європи, лише якщо збереже свободу, демократичний лад і національну єдність. Я, моя політична сила, громадські організації, українські громадяни є і залишатимуться твердими й непохитними прихильниками цього курсу країни", - йдеться в листі до Президента.




Теги:Янукович, Ющенко, комуністи, свобода, відкритий лист


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Хотелось бы поверить словам Ющенко, но не верится почему-то. Они все красиво поют, все были коммунистами и у всех руки "чистые". А вот совести у них нету, ни у кого. Не с кого брать пример!
avatar