реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Юрта Московського патріархату

Нагадаємо, що вже сьомий рік під козацьким Катерининським храмом, повернутим УПЦ Київського патріархату, стоїть брудний намет Московського патріархату з великим портретом московського патріарха Кирила замість ікони. Так московські люди протестують проти передачі українського храму українській Церкві. Хоча є рішення всіх судів про знесення незаконного намету, але державна виконавча служба, очолювана п. Олегом Шерманом, відмовилася виконувати судове рішення.

Дійові особи

Ніколай Балашов — заступник завідувача відділу зовнішніх церковних зносин Московської патріархії. У перекладі на світську мову — заступник міністра закордонних справ російської церкви.

Народився 1956 року в Москві. Вчився на хімічному факультеті університету, але даних про його закінчення нема. Закінчив церковні навчальні заклади. Член імператорського палестинського товариства.

Уранці 1 січня, після нічного підпалу намету під Катерининською церквою Чернігова, він був першим, хто прокоментував подію. Хоча це й був вихідний. Та й для Московської патріархії Чернігів — це щось таке віддалене, як для чернігівців Талалаївка… Отож участь особи такого рангу в чернігівських подіях свідчить про пряму причетність Московської патріархії до протистояння під Катерининською церквою.

Архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій (Поликопа)

Родом з Вінниччини, 1946 року народження. Вчився в Одеській та Московській духовних академіях. Служив у харківському кафедральному соборі, де проходив розкольницький собор, на якому за вказівкою Москви усували митрополита Філарета і обирали ростовського митрополита Володимира (Сабодана) всупереч Статуту УПЦ. У цей собор на його річницю вдарила блискавка і спалила купол.

Від 2003 року — в Чернігові, після смерті митрополита Антонія посів чернігівську кафедру. Його сини живуть і служать у Москві.
Від самого початку протистояння під Катерининською церквою разом із Наталією Вітренко (Дубинською) очолив хресний хід під прапорами Прогресивної соціалістичної партії.

Намагання показати, що він не впливає на ситуацію біля Катерининки, — лукаві, адже о. Олександра Лєдового, який там керує, він не заборонив у служінні. Священики єпархії, підпорядковані архієпископу Амвросію, служили у храмі – юрті не без його благословення.

Отець Олександр Лєдовой — настоятель так званого «походного храму»-намету. Який похід, якщо у Чернігові повно храмів Московської церкви?

Раніше служив у Ніжинському жіночому монастирі. Проте в наметі має набагато більший дохід, адже пожертви збирають у Москві на «молитвенное стояние». Прямий зв’язок із Московською патріархією дозволяє йому ігнорувати чернігівську владу.

Депутат Чернігівської міської ради Костянтин Іванов: «Хто такий отець Лєдовой, який керує цим наметом? Якщо владика Амвросій заявляє, що не має стосунку до намету і до його настоятеля, то цей батюшка — просто аферист, що прикривається релігійними почуттями людей».

Олег Шерман — начальник управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Чернігівській області.

Відмовився виконати рішення українських судів про знесення намету-юрти під тим приводом, що відповідачем встановлена єпархія УПЦ Московського патріархату, а вона відмовилася офіційно від своєї причетності до цього намету.
У відповідь на лист редакції газети «Сіверщина» про невиконання судової ухвали п. Шерман написав зневажливо — мовляв, не маєте права втручатися.

Микола Лаврик — на час прийняття рішення був головою Чернігівської обласної державної адміністрації.

Народився у селі на Сумщині 1952 року. Був міським головою Ромнів, керував Сумською обласною адміністрацією. Виявився єдиним керівником на Чернігівщині, хто наважився піти всупереч Московській церкві і підписав рішення про передачу Катерининської церкви УПЦ Київського патріархату. Чим назавжди заслужив шану православних українців і ненависть московських людей.

Наталія Вітренко — політична діячка антиукраїнського напрямку.

Дівоче прізвище — Дубинська. 1951 року народження.

Під час парламентських виборів деякі політики звинувачували Наталію Вітренко, що виборча кампанія Блоку Наталії Вітренко фінансувалася російськими кримінальними угрупованнями. В інтерв’ю газеті «Комсомольская правда в Украине» російський бізнесмен Максим Курочкін, проти якого висувалися кримінальні звинувачення і який був оголошений у всеукраїнський розшук, визнав факт фінансування Н. Вітренко.

Відзначилася побиттям народного депутата Павла Мовчана, який вголос оцінив її стосунки з В.Марченком.
Протистояння під Катерининською церквою почалося саме під прапорами партії Вітренко — її чернігівський соратник Іван Донець поставив перший намет, який оголосив своєю громадською приймальнею.

Перші 8 днів на наметі-храмі замість ікон висів великий портрет Наталії Вітренко. Зараз, нагадаємо, висить портрет московського патріарха Кирила (Гундяєва).

Валерій Кауров — одеський діяч, що виступає проти української мови і НАТО. Ріс без батька — мати віддала його маленьким на виховання державі. Вже в 17 років Кауров був засуджений до 3 років позбавлення волі за особливо злісне хуліганство, відбував покарання в Чернігівській області. За інформацією деяких видань, другу судимість Валерій Кауров отримав за гомосексуалізм (який в СРСР у той час вважався кримінальним злочином). Семирічний строк відбував у виправно-трудовій колонії м. Прилуках.

Після звільнення організував кооператив, що шив штани, на які ліпилися наклейки відомих фірм.. У середині 1990-их років його знову арештовують за звинуваченням у несплаті податків. Нагороджений орденом російської церкви — нагороду вручав особисто владика Кирило (Гундяєв).

У 2007 році під час проведення мітингу в Одесі на Каурова вилили 10 літрів фекалій.

Під час початку протистояння під Катерининською церквою Чернігова організовував перегляд фільму проти НАТО прямо в наметі.
ПСПУ звинуватила Каурова у розкраданні коштів, наданих Росією на діяльність в Україні проросійських організацій.

Іван Катеринчук — на той час начальник Чернігівського УМВС. Родом з Рівненщини. Просився під час виборів до обласної ради у список УНП, але йому відмовили. Кілька тижнів побув у Соціалістичній партії, з якої вийшов, коли переконався, що вона є опозиційною.

Відзначився тим, що під час протистояння, коли молоді хлопці-націоналісти намагалися прибрати незаконний намет Московського патріархату, віддав команду міліції покласти їх обличчями на асфальт.

Підготував Василь ЧЕПУРНИЙ

Повністю матеріал розміщено в газеті "Сіверщина" за 31 січня



Теги:Кауров, Наталія Вітренко, Катерининська церква, архієпископ Амвросій, московський патріархат, Ніколай Балашов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar