реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Юридичні консультації від "Білої хати": Чи можна довірити свої інтереси комусь?

У житті нерідко трапляються ситуації, коли людина не може сама відстоювати свої права в суді. Причиною цього найчастіше є відсутність достатніх правових знань у більшості пересічних українців. Що треба знати, аби можна було довірити захист своїх прав іншій особі?
Про це ми запитали в головного спеціаліста сектору представництва інтересів у судах Головного управління юстиції в Чернігівській області Олександра Васильовича Мишка.

Дійсно, в таких випадках громадянин може надати право представляти свої інтереси в суді іншій людині. Представником у суді може бути адвокат або інша особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність і належно посвідчені повноваження на здійснення представництва в суді.
І в цивільних, і в адміністративних справах довіреність фізичної особи на ведення справи в суді може бути посвідчена як нотаріусом, так і посадовою особою підприємства, установи, організації, де особа, яка надає довіреність, працює, навчається, перебуває на службі, стаціонарному лікуванні, чи за рішенням суду або за місцем його проживання.
Посвідчення довіреності за місцем проживання має робити керівник вашого ЖЕКу (ОСББ, ЖБК тощо), куди й потрібно звернутися з відповідним заготовленим документом.
Така довіреність має просту письмову форму, в ній варто зазначити назву документа (довіреність), хто (прізвище, ім’я, по батькові особи), кому (прізвище, ім’я, по батькові особи представника) і що доручає (наприклад, представляти мої інтереси у всіх судах та інших органах з усіма процесуальними правами особи, яка бере участь у справі, у тому числі з правом … (надається перелік прав). У довіреності мають бути застережені і обмеження повноважень представника на вчинення певних процесуальних дій (за бажанням довірителя).
Необхідно вказати також паспортні дані осіб та зазначити строк дії такої довіреності.
У кінці ставиться дата, підпис (який проставляється в присутності посадової особи), ініціали та прізвище особи, яка довіряє представництво своїх прав у суді. Слід звернути увагу, що дата вчинення довіреності є обов’язковим елементом, без неї довіреність вважається нікчемною.
До речі, саме підпис особи повинен засвідчити начальник ЖЕКу, здійснивши відповідний напис на документі, скріпивши його власним підписом та печаткою.
Начальник ЖЕКу встановлює вашу особу за допомогою паспорта й перевіряє цивільну дієздатність.
Варто наголосити й на тому, що законодавством не передбачена плата за посвідчення довіреності посадовими, службовими особами за місцем проживання особи. Тому, якщо вас просять сплатити за це, то такі дії посадових, службових осіб є незаконними і можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку до органів прокуратури.
Припинити представництво або обмежити повноваження представника за довіреністю можна шляхом подання письмової заяви до суду або усної заяви, зробленої під час судового засідання.

Обласний тижневик "Біла хата"



Теги:юрист, управління, Мишко, хата, консультації, юридичне, біла


Читайте також



Коментарі (0)
avatar