реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

«Юліна тисяча» за чотири роки «схудла» до шістсот

Перед жіночим весняним святом 8 Березня Віктор Янукович звинуватив попередній уряд Ю. Тимошенко за зупинку програми повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР та пообіцяв протягом червня-грудня 2012 року виплати компенсацію за знеціненими вкладами шести мільйонам вкладників у сумі до однієї тисячі гривень, «починаючи із 1 червня і до кінця цього року».
Нагадаю, що на момент ухвалення у 1996 році закону про індексацію знецінених вкладів громадян СРСР у співвідношенні 1 рубль/карбованець до 1,05 гривні загальна сума боргу оцінювалася у 131,96 млрд. гривень. Офіційна інфляція з 1991-2011 рр. становила 1211%, тобто ціни на споживчі товари за 20 років зросли у 12,1 рази.
За час дії цього закону було виплачено 10,65 млрд. гривень або біля 8 відсотків.
У 2008 році було виплачено найбільша сума біля 6,5 млрд. гривень. Тоді, щойно вдруге обійнявши посаду прем’єр-міністра, Юлія Тимошенко ініціювала виплату по одній тисячі гривень як компенсацію вкладникам. Однак отримати її змогли тільки ті, кому вдалося вистояти в чергах. За що ці виплати люди назвали «Юліна тисяча».
Тодішня опозиція – Партія регіонів – жорстко критикувала уряд Юлії Тимошенко за ці виплати стверджуючи, що вони неминуче приведуть до зростання інфляції.
Нагадаю, що офіційна інфляція з січня 2008 року по лютий 2012 року у Україні становила 157,4 відсотка. Дійсно, найбільшою з 2001 року інфляція була саме у 2008 році, сягнувши 22,3 відсотка за рік.
Слід зауважити, що курс долара США на початок виплати «Юліної тисячі» становив 5,05 грн. за один долар США, а з червня 2008 року – 4,85 грн. Отже, «Юліна тисяча» сьогодні при курсі долара США у 8,04 грн. складатиме менше 630 грн. А до кінця року можливо «схудне» до реальних шістсот гривень.
Як би там не було, але свято 8 Березня цього року більшість з шести мільйонів колишніх вкладників Ощадбанку СРСР зустріли, мабуть, у доброму гуморі, бо встигли вчасно отримати свою тисячу гривень, а інші шість мільйонів - з надією хоч щось реально отримати завдяки… ініціативи уряду Юлії Тимошенко в далекому 2008 році.

Сергій Соломаха










Коментарі (1)
avatar
1
Мабуть не треба особливих формул та підрахунків, щоб зрозуміти, що як і за пані Юлії, так і за нинішньої влади , уся метушня з поверненням- то чистішої води профанація. Адже добре ясно, як Божий день, що тисяча, яку назвали Юліною, мала б бути еквівалентною нинішнім ДЕСЯТИ!? Ото і весь вам розрахунок.
avatar