реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Їхній патріарх -- у нашій Софії!

Навіть на Софійську площу був закритий доступ киянам, не кажучи вже про саму Софію Київську, під час молебня московського гостя - патріарха Кіріла (Гундяєва). Влада врахувала досвід, коли 1991 року московському патріарху Алєксію Другому (Рєдігєру) довелося пробиратися у собор через чорний хід, мимо туалета.

Журналістів не пустили і у Софійський собор, чим допомогли українським націоналістам: преса вимушено зосередила свою увагу на акціях протесту, організованих Українською народною партією та ВО "Свобода". Кількох активістів було затримано міліцією, яка щільними рядами захищала патріарха від його пастви.

Митрополит київський Володимир (Сабодан) вперше за 18 років зміг помолитися у святій Софії -- тільки для московського патріарха влада надала дозвіл. Досі у Софійському соборі проходили інтронізації київських патріархів Мстислава (Скрипника) та Володимира (Романюка). Останній і похований біля входу у Софійський монастир -- 15 років тому влада, керована Д.Табачником, жорстоко розігнала похоронну процесію з тілом патріарха Володимира. Досі ні Табачник, ні Л. Кучма, ні навіть міліцейські начальники не отримали заслуженого покарання за "чорний вівторок". Уявляю, як мулько було проходити московському патріарху біля могили свого київського "колеги" -- страдальця за віру православну.

Демонстративно у святій Софії патріарх Кирил відкрив засідання Синоду РПЦ, який продовжив у Києво-Печерській лаврі. Що ж вирішив їх синод? Призначив єпископа Уссурійського, перейменував архієпископа казахстанського, звільнив намістника новосибірського монастиря... А до чого тут Україна? А, закликав синод до покаяння нас, українців -- тільки тоді вони соізволять прийняти нас в лоно московської церкви. Спасибі, не треба! Каємось ми, як християни, на сповіді, а до РПЦ і пряником нас не заманиш. Слава Україні, пане-товаришу патріарх Кіріл!

Василь ЧЕПУРНИЙ.







Теги:Київ, Софія, Московська патріархія, патріарх Кіріл


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Гарно написано! Московському попо-кагебісту не місце в Україні! І чому це ми українці повинні турбуватися, що вони не визнають наш Київський патріархат? Хай переймаються, щоб ми їх визнавали як Церкву, а не як філіал кремлівсько-путінського імперіалізму.
avatar