реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Яка постіль для сну краща?

Уві сні людина проводить третину свого життя. І цю третину потрібно використовувати сповна для відновлення сил та енергії. За останніми дослідженнями медиків, допомогти в цьому може... постільна білизна.

Почасти саме від кольорів, якими ми оповиті, а особливо запахів залежить, наскільки відпочилими і в якому настрої прокинемося вранці. Саме тому постільну білизну психологи радять підбирати не «за модою», а за власними бажаннями та смаками. Кольорові аспекти впливу на психіку досліджував ще Макс Люшер — швейцарський психолог, розробник «Колірного тесту Люшера». Він довів, що перевага певним кольорам дає змогу скласти повну психологічну картину особистості. А ще довів можливість модуляції психологічних станів за допомогою кольору.

Як виявилося, білий колір обрано традиційним не випадково. Білий заспокоює, налаштовує на нейтральний настрій і... обіцяє нові можливості. В ідеалі — якраз те, що потрібно для спокійної ночі. Проте коли від відпочинку і завтрашнього настрою ви очікуєте чогось особливого, психологи радять використовувати інші кольори. Так, відтінки на спектрі жовтий-помаранчевий тонізують і додають енергії, також можуть послабити симптоми осінньої депресії. Зелений — заспокоює і усуває стрес, блакитний — напруження, а синій і взагалі позбавляє емоцій, надаючи характеру холодних ноток. А от чорний посилює відчуття безвиході. Як стверджують психологи, саме під час підготовки до сну й під час сну (коли свідомість зафіксувала кінцеві образи) колірний ефект — максимальний. Тому, незважаючи на моду й елегантність, зловживати чорним комплектом білизни не варто.

Для модуляції настрою можна використовувати й ароматичні олії. Для цього досить нанести кілька крапель на білизну, влаштувати короткий сеанс ароматерапії перед сном. Однак до вибору олії, як і до самої процедури варто ставитися дуже обережно. І перед тим, як заряджатися ароматом на цілу ніч, потрібно кілька разів протестувати його. Олії можуть спричинити алергійну реакцію. Якщо ж олію неодноразово перевірено, щоб розслабитися і забути про всі негаразди в нічну пору, медики радять використовувати олії грейпфрута, лаванди та трояндового дерева.

Джерело: Ваше здоров"я




Теги:лаванда, постільна білизна, сон, колір, ароматичні олії


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Усталость — лучшая подушка.

Бенджамин Франклин

avatar
2
Совершенно верно! :)
avatar