реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Яка лазня від чого лікує

Інтерес до лазні в нашій країні останнім часом помітно зріс. Оздоровчі центри пропонують види лазень із різними національними традиціями. Парні обладнають і в заміських будинках, і на дачних ділянках. Що може бути краще лазеньки, що радує тіло й душу?.. Гігієнічні традиції світу подібні в одному - у більшості народів прийнято наводити чистоту тіла за допомогою гарячої води й пари. Відрізняються тільки способи й черговість процедур.

Лазня по-нашому
Російська лазня - вид проміжний по температурі й вологості між фінською сауною й турецьким хаммамом.
Виділяють два типи протоплювання: чорна й біла лазня.
У чорній лазні вогнище не має димоходу й труби, так що дим і кіптява надходять прямо в парильню. Після того як лазня перетопилася, дим витягається через двері або спеціальний отвір у стелі. Звідси й вульгарно вираження “палити чорним-чорній-по^-чорному”.

Біла лазня палиться класичною піччю. Температура в парильні становить у середньому 60-70З. Вологість середня. На відміну від фінської сауни парильня в лазні є звичайно й помывочной. Вода гріється в умурованому в піч казані, каменка для пари монтується за спеціальною заслінкою, холодна вода звичайно розміщається відразу, у бочках.
Російська лазня немислима без запашного веничка й піддавання пари. В’яжуть віники з берези, дуба, липи, кропиви, ялівця, ялиці й ін. Кожний віник коштовний по-своєму.

Найпоширеніший - березовий віник, міцний і зручний. У цілющих березових листах утримуються ефірне масло, вітаміни С и А. Після такого віника легко дихається, він незамінний для астматиків і курців.
У дубовому вінику листи широкі й щільні, що полегшує нагнітання пари. Листи дуба мають сильну протизапальну дію, містять велику кількість дубильних речовин, тому дубовий настій після запарювання віника використовується при шкірних захворюваннях і сильній пітливості ніг.
Липовий віник усуває головний біль, проводить м’яку гімнастику для бруньок, робить заспокійливе й ранозаживляющее дію.
Кропив’яний віник прийде по душі страждаючої від радикуліту, ревматизму й подагри.
Ялівцевий віник бореться з бактеріями й допомагає при ревматизмі.
Пихтовий віник вижене будь-яку хворість, а завдяки бальзамічним речовинам, які виділяють хвойні галузі, масаж вийде особливо корисний, лікарський.
Піддавати пару можна просто водою, трав’яним відваром, квасом, пивом, але найкраще водою з аромамаслами. Важлива особливість російської лазні - сполучення контрастних процедур: обливання холодною водою або сніжною ванною після гарячої парильні.

Фінська саунаФінська сауна - це європейська класика. Парильня у фінській сауні обшивається хвойними породами дерева. Температура висока ( 80-100). Гарна переносимість пояснюється вкрай низькою вологістю - у класичній фінській сауні не прийнято піддавати пари. У сауні не застосовують березовий віник, але паритися можна за допомогою рушника або купального простирадла із краплею масла розмарину. Також популярні медяні розтирання й пивні обгортання.

Турецький хаммамТурецька лазня - хаммам (від арабського - “распространяющий тепло”) - відрізняється від росіянці й фінської своїм пристроєм і дією. Більша вологість і середня температура повітря (до 50С), що підігріваються підлоги, стіни й лежанки (супи) створюють атмосферу м’якого тепла й розслабленого комфорту.
Опалюється лазня гарячою парою, що надходить через отвори в стіні на висоті 1,5 м від підлоги.
Стеля у формі купола дозволяє парі, що перетворилася в краплі, стікати по стінах долілиць.
Традиційно турецькі лазні будуються за принципом долоні: як навколо долоні перебувають п’ять пальців, так і напроти центра - п’ять ніш, температура в кожній з яких поступово підвищується. Починається лазнева процедура із прогрівання в передбаннику, потім на гарячих кам’яних ступах. Після сильного розслаблюючого масажу треба мильна процедура, причому велика увага приділяється розтиранню твердою мочалкою - це додатковий масаж і пілинг.
Завершальний етап - купання в басейнах. Їх три: теплий, прохолодний і холодний. Перевагою турецької лазні є поступове звикання до підвищеної температури й, звичайно, східне мистецтво масажу.

Японське сенто. ФуроОднієї з відмінних рис японців є їхня надмірна охайність. Японські лазні - сэнто - принципово відрізняються від європейських саун послідовністю гігієнічних процедур. Якщо в сауні європейці спочатку розпарюються в парний, після чого миються й купаються в басейні, то японці в першу чергу ретельно відмиваються.
Історично для миття використовувалися рисова лушпайка, пісок і попіл. Після помивки чисті японці залазять у спеціальний басейн із гарячою, тільки-но терпимою водою - фуро.
Попередниками сучасних фуро є дерев’яна бочка з гарячою водою, сидячи в якій можна навіть закритися спеціальною кришкою й добре пропаритися, і природні термальні джерела.
Властиво саме джерела гарячої природної води й називаються фуро, назва ж для купального басейну узагальнююча.
У японській суспільній лазні - сенто - є басейн із водою, нагрітої до 50С. До прийняття ванни миються в сусідньому приміщенні, сидячи на дерев’яних ґратах на підлозі. Намилювання супроводжується розтиранням тіла й періодичним обливанням водою.
Шанується в Японії й тирсові лазні, що коли миється на 8-12 хвилин поринає в дерев’яну бочку з нагрітими до 50 градусів ошурками. Найкращими вважаються кедрові ошурки з додаванням рису і здрібненої маси лікарських трав. Корисність процедури полягає в тому, що ошурки добре усмоктують піт, а коштовні речовини з деревини кедра через пори проникають в організм.

Нетрадиційна інфрачервона саунаІнфрачервона сауна - це кабіна, виготовлена з натурального дерева. Її дія заснована на розігріві тканин тіла короткими інфрачервоними променями, випромінюваними встановленими в стінах кабіни обігрівачами.
Інфрачервоне випромінювання - це звичайне теплове випромінювання, що виходить від будь-якого тіла, температура якого вище абсолютного нуля. Теплові промені перебувають у діапазоні від 7 до 14 мікронів, а основний діапазон теплового випромінювання людського тіла лежить у діапазоні від 8 до 11 мікронів, тому людин сприймає вплив інфрачервоної кабіни як своє, “рідне”.
Випромінювання, впливаючи на клітинну тканину, забезпечує терапевтичний і косметологічний ефект, нормалізує обмінні процеси, підвищує загальну опірність організму, знижує вага, розігріває й відновлює м’яза під час занять спортом.
Істотною відмінністю інфрачервоної сауни від звичайної є те, що при відносно низькій температурі (до 40С) потоотделение відбувається більш інтенсивно, тому що тепло проникає безпосередньо в тканині тіла. Завдяки цьому процедура відрізняється своєю м’якістю.

У лазні парень і ладить, і гладитьВ усі століття медики звеличували лікувальне значення ширяння в його різноманітних формах. Висока температура активізує роботу потових залоз. Разом з потім з організму виходять токсини й шлаки. У результаті поліпшується робота бруньок, водно-сольовий обмін, шкіра стає пружною й шовковистою. Лазневі процедури стимулюють білковий обмін, що веде до кращої засвоюваності білків, жирів, вуглеводів і мінеральних елементів. Чергування високих і низьких температур благотворно позначається на серцево-судинній системі.
Сауна - ефективний метод профілактики й лікування артритів, радикулітів і атеросклерозу, незамінна при хронічних насморках, бронхітах. Сприяє виведенню з організму молочної кислоти, що формується під час фізичного навантаження. Тому попаритися після тренування корисно. Крім того, сауна заряджає енергією, знімає нервову напругу й стрес, поліпшує сон, апетит, працездатність, тренує витривалість організму й підсилює імунітет. Однак є й протипоказання: гострі вірусні захворювання дихальних шляхів, особливо з підвищеною температурою, часті головні болі; загострення хронічних хвороб, гіпертонія, тромбофлебіт, злоякісні пухлини.

Ширяння - не просте вмінняОсвоюючи лазневе мистецтво, дотримуйтеся головних принципів: поступовість, посильность і послідовність. Ідете ви в лазеньку з паром або в сауну із сухим жаром, пом"ятайте, що не рекомендується:
- паритися як на голодний, так і на переповнений шлунок;
- приймати алкоголь (кращий варіант - теплий чай), фізично перевантажуватися, щоб уникнути серцевого приступу;
- сидіти на верхній полиці, звісивши ноги долілиць. Різниця температури голови й ніг може досягати 30С, а більше тепла потрібно ногам. Тому краще прийняти горизонтальне положення або присісти так, щоб ноги були на одній висоті з тілом;
- сидіти на нижній, самій холодній лаві, щоб пробути в парильні подольше;
- занадто поливати камені водою. Від цього повітря стає важким і палючим. Оптимальна кількість однієї порції 100-200 мл, причому вода не повинна бути холодної;
- митися з милом до відвідування парний. Знежирена шкіра погано переносить високу температуру й легше піддається опікам;
- обмежуватися лише контрастними процедурами, намагаючись частіше заходити в парильню. Тривалість відпочинку повинна перевершувати час перебування в парний, як мінімум у два рази. Весь процес прийняття сауни не повинен тривати більше трьох годин;
- обливатися теплою водою замість холодної. Саме в сполученні з контрастними процедурами відвідування сауни й лазні стає корисним і приємним.




Теги:фінська сайна, лазня, фуро, хаммам, сайна, лікування лазнею


Читайте також



Коментарі (0)
avatar