реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Як вибрати шкільну форму?

Шкільна форма дисциплінує і дає відчуття команди. Вона на сьогодні рекомендована для всіх шкіл країни. На жаль, мало визнаних українських виробників, які б шили одяг для школярів.

Вітчизняні виробники не можуть конкурувати з бізнесменами із Китаю та Туреччини. Чому? Через вартість швейного виробу. Про це розповідає інженер зі стандартизації відділу державного нагляду ДП «Чернігівстандартметрологія» Віра Скакун.

Не стандарт, а СанПиН

Україна не має стандарту на шкільну форму. Але є санітарно-гігієнічні правила та норми вкладання хімічних волокон у матеріали для дитячого одягу та взуття СанПиН № 42-125-4390-87. У ньому прописані гігієнічні вимоги до дитячого одягу, а саме чітко нормовано вміст хімічних та натуральних волокон залежно від розміру одягу дитини.

Крім цього, в Україні діє стандарт ДСТУ 4239:2003 «Матеріали та вироби текстильні шкіряні побутового призначення. Основні гігієнічні вимоги». Там регламентується допустимий рівень шкідливих речовин у матеріалах для одягу дорослих та дітей для запобігання проникнення на наші ринки продукції сумнівної якості.

Ярлик підкаже

Як же купити форму, що була б якісною та комфортною для дитини? Перш за все батькам необхідно звернути увагу на маркування одягу, яке міститься на ярлику. А він повинен кріпитися до кожного швейного виробу. Саме ярлик інформує споживача про якісні та інші характеристики товару та містить реквізити підприємства-виробника. Пам’ятайте: на виробі є додатковий ярлик у вигляді стрічки, який вшитий у шов виробу. Там нанесені символи стосовно догляду за виробом. Таке маркування є гарантією того, що перед вами — товар, виконаний добросовісним виробником.
Не варто купувати шкільного одягу, якщо маркувальний ярлик закріплений булавкою або просто відсутній.

Що головне?

Необхідно звернути увагу на символи догляду. Наприклад, на позначку «прасування», де має стояти два кружечки. Якщо зазначений тільки один або взагалі заборонено прасувати і прати виріб, то відмовляйтеся від цього одягу. Значить, він синтетичний, а це не відповідає вимогам безпеки та гігієни.

Тканина, з якої шиється одяг для школяра (з 32-го розміру), повинна, згідно із СанПиН № 42-125-4390-87, містити натуральні волокна (вовни, бавовни):
- для блуз — не менше 30%;
- для суконь — не менше 60%;
- для костюмів — не менше 50%.
При купівлі костюма перевірте підкладку. Вона повинна містити 50% віскози та 50% капрону. Якщо підкладка синтетична, то в такому одязі некомфортно, таке відчуття, що ти в поліетиленовому мішку.

Отже, головні невідповідності, що виявляються в шкільній формі, — це перевищення допустимої кількості хімічних волокон та слабка стійкість забарвленості до води та сухого тертя. Яку ж небезпеку вони несуть?

Хімія та алергія

Перевищення вмісту хімічних волокон небезпечне в першу чергу тим, що одяг втрачає комфортність та безпечність для здоров’я дитини. Одяг, що виготовлений із матеріалу зі значним вмістом хімічних волокон, може викликати дискомфорт та алергію. Школяр же в ньому має проводити 6 – 8 годин на день.

Часто при виготовленні дешевих тканин використовуються неякісні барвники. Тобто фарба може легко переходити з одягу на шкіру дитини, а це може викликати алергію. При пранні такий виріб швидко втрачає товарний вигляд, тобто линяє.
Отже, головна порада для батьків при виборі шкільної форми: не купуйте синтетику!
Вибирайте шкільний одяг від вітчизняних виробників, про що інформує товарний ярлик на виробі.

Портфель, рюкзак чи ранець?
Вибираючи між ранцем, портфелем, рюкзаком і сумкою, найкраще надати перевагу ранцю.

На відміну від портфеля, шкільний ранець не шкодить хребту. Привчає його до правильного положення, при цьому має, як правило, більшу кількість необхідних кишень. Рюкзак — також не кращий вибір для малюка, оскільки в нього м’яка спинка.

Цей варіант більше підійде для старших школярів. А сумка на одній лямці є серйозною причиною викривлення хребта.
Ранець повинен бути виконаний з якісних матеріалів. Купувати потрібно обов’язково з дитиною, тому що його треба приміряти. Ранець повинен подобатися дитині. В іншому випадку небажання його носити може перенестись і на навчання.

Для збереження правильної статури школяра ширина ранця не повинна перевищувати ширину плечей дитини, а висота — 30 см. Вага разом із вмістом — це максимум 15% від ваги школяра, а в молодших класах — 10%.

Владислав САВЕНОК



Теги:споживач, ранець, шкільна форма, 1 вересня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar