реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Як вберегтися від раку?

За підрахунками спеціалістів Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 75% смертей від наймасовіших захворювань так чи інакше пов’язані з неправильним харчуванням. З цієї причини виникає приблизно третина онкологічних хвороб – такого висновку дійшли вчені Міжнародного центру досліджень. Взаємозв’язок харчування і раку в останні два десятиліття став загальновизнаним в онкології. Запобігти лиху допоможе дотримання таких рекомендацій з індивідуальної дієтичної профілактики раку:

– Утримуйтесь від зайвого висококалорійного харчування (переїдання) і скоротіть вживання жирів до 20-25% від загальної калорійності раціону. Таке зменшення жирів сприяє зниженню захворювання на рак товстої кишки, молочної залози, тіла матки, підшлункової залози та інших органів. При звичайному фізичному навантаженні людини загальна калорійність щоденного раціону не повинна перевищувати 2200 Ккал. Чоловікам рекомендовано обмежитись 75 г, а жінкам – 50 г. жирів на добу.

– Значно обмежте у щоденному раціоні споживання смаженої білкової страви (м’яса, птиці, риби), копчених, консервованих, солоних і маринованих продуктів (м’ясо, ковбаса, шинка, бекон та ін), а також риби.

– Виключіть багаторазове і довге використання перегрітих жирів (особливо на сковороді), обсмажування і обвуглювання м’яса, птиці і риби на відкритому вогні і під час копчення. Це дозволить значно знизити кількість гетероциклічних канцерогенів, які утворюються в процесі термічної обробки страви.

– Виключіть усі продукти, уражені плісенню (хліб, крупи та ін.), – в них утворюються високотоксичні афлатоксини.

– Значно обмежте вживання алкогольних напоїв (вживати не більше 20 г чистого спирту, а це – 150-200гр червоного сухого натурального вина або чарка горілки, або одна невелика пляшка світлого пива).

– Набагато корисніше вживати тушковані і варені страви, аніж смажені.

– Намагайтеся завжди прибирати в холодильник приготовлені охолоджені страви (у залишеному на ніч супі, м’ясі, вареній картоплі ті інших продуктах, приготовлених шляхом термічної обробки, накопичуються ті ж нітрозаміни.

– Не вживайте надмірно гарячі напої та їжу – вони викликають опіки слизової оболонки ротової порожнин і стравоходу.

– Намагайтеся не вживати тривало і багаторазово кип’ячену воду – у ній зростає кількість високотоксичних діоксинів.

– Вживайте в їжу екологічно чисті натуральні продукти, бажано вашої місцевості.

– Харчовий раціон повинен бути максимально різноманітним: вживайте свіжі овочі і фрукти не менше 4-5 разів на день (60% харчового раціону), зернові (хліб, крупи, випічку з борошна грубого помелу), горіхи, різноманітні морепродукти і харчову зелень – вони містять багато натуральних антиканцерогенних речовин.

– Частіше використовуйте у харчуванні свіжу морську рибу – поліненасичені жирні кислоти, які містяться в ній, перешкоджають виникненню і розвитку багатьох злоякісних пухлин.

– Використовуйте для приготування їжі нерафіновані рослинні олії холодного віджимання, особливо оливкову, льняну та ін.

– По-можливості збільшіть вживання харчових волокон до 30-40 г на день за рахунок цільного зерна, пшеничних висівок, яблук та ін.

– Намагайтеся вживати у їжу нежирне знекровлене м’ясо. У залишках крові містяться токсини і трупні отрути.

– Використовуйте для пиття і приготування їжі тільки очищену за допомогою побутового фільтра водопровідну воду, а також талу та екологічно чисту воду в пляшках. Гігієна води для здоров’я така ж важлива, як і гігієна харчування.

– Обмежуйте вживання штучних газованих консервованих напоїв – лимонадів, пепсі-коли, кока-коли, фанти та ін. Вони дуже негативно діють на слизові оболонки стравоходу і шлунка.

– Ніколи не приймайте їжу під час фізичного та розумового нездужання, сильної стомленості, болів та лихоманки – їжа не піде на користь.

– Їжте тільки коли відчуваєте голод – потроху.

– Неухильно дотримуйтесь особистої гігієни (чистота тіла, щоденне випорожнення, регулярне очищення організму).

– Намагайтеся щотижнево проводити розвантажувальні дні, особливо це важливо для осіб середнього, старшого і похилого віку (одноденне голодування з очищенням кишечнику), частіше дотримуйтеся постів.

– Активно рухайтеся. Регулярні фізичні вправи, біг і ходьба відіграють суттєву роль в усуненні стану метаболічної імунодепресії, профілактики раку кишечнику і підвищують загальну опірність організму.

Звісно, через деякі суб’єктивні та об’єктивні причини цих рекомендацій дотримуватися важко, але все ж цього треба максимально прагнути. Незаперечним залишається той факт, що кращі ліки від раку – це профілактика.

Павло Веремій, лікар-онколог

Рак молочної залози : індивідуальна профілактика

Рак молочної залози відноситься до зовнішніх локалізацій. Це означає, що його можна виявити на ранніх стадіях розвитку, а, значить, і успішно пролікувати.
Для ранньої діагностики захворювань молочних залоз кожній жінці, вік якої більший за 20 років, слід щомісяця проводити самообстеження.

Як проводити самообстеження?
Рекомендований час проведення самообстеження – перші 7-10 днів після менструації, бо саме у цей період залоза не буває збільшеною чи напруженою. Якщо менструацій у жінки немає, варто робити самообстеження завжди в одне й те саме число місяця.
Самообстеження складається з 3-х основних моментів: огляд у трьох положеннях, пальпація молочних залоз, пальпація пахових западин.
1. Огляд проводиться перед дзеркалом при гарному освітлені у таких положеннях:
- руки на поясі;
- руки підняті вгору з долонями на потилиці;
- руки опущені.
Ваше завдання – з’ясувати, чи не з’явилися ознаки хвороби.

Ознаками хвороби є:
- втягнення або ж навпаки, випинання ділянки шкіри молочної залози;
- втягнення соска; відхилення соска у бік;
- зміна звичайної форми або розміру однієї з молочних залоз;
- деформація ареоли – пігментної ділянки шкіри навколо соска;
- зменшення розміру ареоли;
- виділення з соска жовтуватого кольору або кров’янисті;
- почервоніння шкіри молочної залози;
- ущільнення шкіри молочної залози, набряклість;
- виразки або злущування шкіри на соску.
2. Пальпація молочних залоз здійснюється стоячи або лежачи. Краще це проводити лежачи, бо у цьому випадку мускулатура розслаблена, що надає можливості не пропустити жодної ділянки молочної залози.

Техніка обстеження:
Вперше починаючи самообстеження, ви повинні обрати найзручніший для себе спосіб: здійснювати пальпацію круговими рухами, або прямувати вгору – вниз по залозі, або проводити пальпацію сегменту за сегментом. Як тільки ви виявили, який з варіантів для вас найзручніший – надалі дотримуйтеся лише його.

Пальпація кожної молочної залози проводиться протилежною рукою. Половина грудної клітки, на якій знаходиться молочна залоза, що обстежується, має бути піднятою. Задля цього під лопатку підкладають невелику подушечку або валик.
Дослідження проводиться у таких 3-х положеннях:
- рука з обстежуваного боку піднята вгору за голову;
- рука спрямована вбік;
- рука лежить уздовж тулуба.
Пальпація здійснюється пучками пальців, акуратно, м’яко. Зручним є такий порядок обстеження: спочатку перевіряють зовнішню половину молочної залози, починаючи від соска потім внутрішню, прямуючи від соска до грудини. Намагайтеся завжди проводити пальпацію у тому самому порядку, тими самими рухами, у таких самих напрямках – це надасть вам можливості порівняти теперішній стан молочних залоз із минулим.
Після того, як пальпацію молочних залоз закінчено, зверніть увагу на сосок: злегка здавлюючи його та ареолу між пальцями, ви повинні визначити – чи немає виділень, а якщо є, то якого характеру.

3. Наприкінці проводиться пальпація пахових западин, надключичних і підключичних ділянок: там ви можете виявити збільшені лімфатичні вузли.

При виявлені будь-яких з наведених вище ознак хвороби обов’язково зверніться до лікаря!
Наявність жодного з цих симптомів не дорівнює діагнозу раку, але без уваги їх залишати не можна.

Лікар-онколог Павло Степанович Веремій






Коментарі (0)
avatar