реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Як українські біженці економіку Європи піднімають

Масштабна міграція українців до країн Європейського Союзу, викликана повномасштабним російським вторгненням, справила несподіваний позитивний вплив на економіку країн, що приймають.

Як пише латвійське видання lsm.lv, незважаючи на значні витрати на підтримку біженців, які за оцінками МВФ становили 30-37 млрд євро, українці суттєво стимулюють економічну активність у ЄС.

За даними Національного банку України, щомісяця українці витрачають за кордон до 2 мільярдів доларів. Ці кошти вливаються в економіку ЄС через різні канали: споживчі витрати, оренду житла, банківські операції та легальне працевлаштування із подальшою сплатою податків.

Найбільший вплив відчувається у країнах, які прийняли найбільшу кількість українців. Польща та Німеччина лідирують за обсягом безготівкових платежів українських біженців. У Чехії, де працевлаштовано майже 90% працездатних українців, надходження до бюджету від їхньої діяльності вже перевищують витрати майже вдвічі.

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) оцінює додатковий внесок українських біженців у щорічне зростання ВВП Чехії, Польщі та Естонії на рівні 1,2%, а для Угорщини, Латвії, Словаччини, Литви та Румунії – близько 0,8%. Навіть у Великій Британії цей показник досягає 0,2%.
Хвиля



Теги:Україна - ЄС, демографія, широка війна, біженці


Читайте також






Коментарі (0)
avatar