реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Як українці використовують сонячні батареї для енергоживлення будинків?

Сонячні батареї на дахах багатоповерхівок — таку картину вже можна побачити в багатьох містах України, навіть на Закарпатті, де часто хмарна погода.

Як українці використовують сонячні батареї для енергоживлення багатоповерхових будинків?
Так, на даху київської багатоповерхівки два роки тому встановили цілий ряд сонячних фотоелектричних модулів. Для монтажу системи голова будинкового комітету зібрав разом з мешканцями 100 тисяч гривень. Це, звичайно, вийшло недешево, але домоуправ сказав: треба. І практично відразу мешканці відчули вигоду. «Щороку у нас йде економія приблизно 30 тисяч, — розповідає голова будинкового комітету. — Сонячна енергія висвітлює під'їзд та двір, від батарей запитані камери спостереження, якими усіяний весь фасад. І за все це мешканці не платять ні копійки».

Забезпечення енергією приватних будинків
Втім, говорити про повну енергонезалежность багатоквартирних будинків поки передчасно, а ось для господарів приватних володінь це вже реальність. Так, один з приватних підприємців Краснокутску (Харківська область) покрив дах свого будинку сонячною черепицею, яка є одночасно покрівельним матеріалом та генератором енергії. Вартість однієї використаної панелі — близько 3000 гривень (використані модулі можна знайти та купити на сайті https://220volt.com.ua/solnechnye_stancii/komplektujushie/fotoelektricheskie_moduli.htm). На те, щоб покрити частину даху свого будинку, харківчанину знадобилось 60-70 тисяч гривень. Зате відразу після цього він повністю забув про рахунки на електрику. Котедж підприємця повністю автономний. «70 квадратних метрів модулів збирають енергію, яка дає потужність близько 6 кіловатів. Цієї потужності цілком вистачає для забезпечення електропостачанням мого двоповерхового будинку», — пояснює власник інноваційного котеджу.
Ахіллесова п'ята будь-яких сонячних модулів — хмари. І якщо в центральних областях України чисте небо є нормою, то на Закарпатті ясних днів набагато меньше, особливо взимку та восени. Але один з жителів Рахова (Закарпатська область) довів, що і хмари не є серйозною проблемою. Він поставив сонячні панелі на дах свого будинку в якості експерименту. Виявилося, що постійні вітри с Карпатських гір швидше переміщують хмари, тому сонця тут достатньо.

Витрати на акумулятори
Втім, варто зазначити, що самі панелі — це лише третина витрат. Найдорожче — акумулятори. Можливо, незабаром і цю проблему вдасться вирішити. По неофіційним даним, у новому уряді Володимира Зеленського готується законопроект, який дозволить всім власникам сонячних електростанцій стати частиною єдиної енергосистеми. Для повноцінного користування енергією сонця акумулятори і зовсім будуть не потрібні, а в якості батареї виступить сама енергосистема. Днем, коли більшість людей на роботі, надлишки електрики будуть надходити в розподільну мережу. По суті, власник сонячної батареї буде продавати енергію територіальним генеруючим компаніям. А ввечері, коли потреба в струмі зросте, люди будуть споживати електрику із загальної системи.

Однак купувати сонячну енергію будуть за оптовими цінами, а віддавати назад вже по роздрібним, так що заробити на мікрогенераціі навряд чи вдасться, а ось економія може виявитися колосальною. Навіть зараз найдорожчі сонячні комплекси окупаються максимум за чотири роки.





Коментарі (0)
avatar