Як приготувати рікотту в домашніх умовах?
Рікотта — надзвичайно ніжний і смачний класичний італійський сир, який використовують для приготування ресторанних десертів. Звичайно, можна зайти на сайт будь-якого спеціалізованого інтернет-магазину й купити сир Рікотта, проте набагато цікавіше навчитись готувати цей делікатес самостійно. Домашній сир гармонійно доповнить як легкі сирні десерти, так і корисні літні салати.
Як самостійно приготувати сир Рікотта?
Легкий, повітряний, пористий, ніжний — основні смакові характеристики класичного італійського сиру Рікотта. Як правило, цей вишуканий сирний делікатес виготовляють з коров’ячого молока. Цікаво: італійське слово “ricotta” перекладається як “повторно приготований”, а в сучасному розумінні мається на увазі повторне використання сироватки після приготування творогу.
Якщо інші сири готують з самого творогу, то для виготовлення Рікотти використовують майже всю залишкову сироватку. Її нагрівають з додаванням кислоти (найчастіше лимонного соку), а відтак творог починає поступово звертатись. Опісля готовому сиру дають відпочити, аби стекла вся зайва сироватка й залишився пухкий і білосніжний сирний делікатес. За таким самим принципом готують домашню Рікотту.
Зверніть увагу: Рікотта — свіжий сир, тому його рекомендують вживати відразу після приготування. Термін зберігання вологих сирних делікатесів не такий довгий, як, до прикладу, в Грана Падано.
Домашня пухка й ніжна Рікотта
Інгредієнти:
- Молоко (2 л);
- Вершки (33%) (250-300 мл);
- Лимонний сік (50-60 мл);
- Сіль (½ ст. л.);
- Цедра лимона (½ ст. л.).
Покрокова інструкція приготування:
- Наповніть велику каструлю молоком і поставте на вогонь середньої інтенсивності. Краще використовувати молоко з мінімальним показником жиру у 2.5%. Доведіть молоко до температури 60⁰С, періодично помішуючи (близько 7-8 хвилин). Для приготування правильної Рікотти важливо дотримуватися рекомендованої температури, тому краще скористатися кулінарним термометром.
- Додайте в підігріте молоко вершки. Вони можуть бути будь-якої температури: як кімнатної, так і з холодильника. Після цього добре кілька разів перемішайте отриману молочну суміш.
- Додайте до суміші трохи солі. Зважайте на власні смакові побажання й те, в якій страві використовуватиметься домашня Рікотта.
- Продовжуйте нагрівати молоко. Не забувайте використовувати термометр і дочекайтеся позначки в 75⁰С.
- Попередньо очистіть один цілий лимон від кісточок і вичавіть сік у невелику мисочку. Тепер можна додавати його до молочної суміші.
- Продовжуйте нагрівати молочну суміш до температури 90-93⁰С. Цього буде достатньо, аби молоко повність звернулось. Доводити до кипіння творог не потрібно. На цьому етапі також можна додати трохи натертої на дрібній терці лимонної цедри.
- Візьміть кілька шарів марлі й вистеліть нею друшляк, який розмістіть над каструлею. Вилийте на марлю молочну суміш. Після того, як основна частина сироватки стече, а сир трохи вистигне, поставте його до холодильника й дайте загуснути. Після цього домашню Рікотту можна вживати як звичайний сир.
Отже, можна зайти в інтернет магазин сирів і купити класичну Рікотту або ж приготувати цей смачний делікатес за 30 хвилин вдома!
Читайте також |
Коментарі (0) |