реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Як приготувати рікотту в домашніх умовах?

Рікотта — надзвичайно ніжний і смачний класичний італійський сир, який використовують для приготування ресторанних десертів. Звичайно, можна зайти на сайт будь-якого спеціалізованого інтернет-магазину й купити сир Рікотта, проте набагато цікавіше навчитись готувати цей делікатес самостійно. Домашній сир гармонійно доповнить як легкі сирні десерти, так і корисні літні салати.

Як самостійно приготувати сир Рікотта?

Легкий, повітряний, пористий, ніжний — основні смакові характеристики класичного італійського сиру Рікотта. Як правило, цей вишуканий сирний делікатес виготовляють з коров’ячого молока. Цікаво: італійське слово “ricotta” перекладається як “повторно приготований”, а в сучасному розумінні мається на увазі повторне використання сироватки після приготування творогу. 

Якщо інші сири готують з самого творогу, то для виготовлення Рікотти використовують майже всю залишкову сироватку. Її нагрівають з додаванням кислоти (найчастіше лимонного соку), а відтак творог починає поступово звертатись. Опісля готовому сиру дають відпочити, аби стекла вся зайва сироватка й залишився пухкий і білосніжний сирний делікатес. За таким самим принципом готують домашню Рікотту. 

Зверніть увагу: Рікотта — свіжий сир, тому його рекомендують вживати відразу після приготування. Термін зберігання вологих сирних делікатесів не такий довгий, як, до прикладу, в Грана Падано.

Домашня пухка й ніжна Рікотта

Приготувати смачний домашній сир за цим рецептом зможе навіть господиня з мінімальним досвідом у сироварінні!

Інгредієнти:

  • Молоко (2 л);
  • Вершки (33%) (250-300 мл);
  • Лимонний сік (50-60 мл);
  • Сіль (½ ст. л.);
  • Цедра лимона (½ ст. л.).

Покрокова інструкція приготування:

  1. Наповніть велику каструлю молоком і поставте на вогонь середньої інтенсивності. Краще використовувати молоко з мінімальним показником жиру у 2.5%. Доведіть молоко до температури 60⁰С, періодично помішуючи (близько 7-8 хвилин). Для приготування правильної Рікотти важливо дотримуватися рекомендованої температури, тому краще скористатися кулінарним термометром.
  2. Додайте в підігріте молоко вершки. Вони можуть бути будь-якої температури: як кімнатної, так і з холодильника. Після цього добре кілька разів перемішайте отриману молочну суміш.
  3. Додайте до суміші трохи солі. Зважайте на власні смакові побажання й те, в якій страві використовуватиметься домашня Рікотта.
  4. Продовжуйте нагрівати молоко. Не забувайте використовувати термометр і дочекайтеся позначки в 75⁰С.

  5. Попередньо очистіть один цілий лимон від кісточок і вичавіть сік у невелику мисочку. Тепер можна додавати його до молочної суміші.
  6. Продовжуйте нагрівати молочну суміш до температури 90-93⁰С. Цього буде достатньо, аби молоко повність звернулось. Доводити до кипіння творог не потрібно. На цьому етапі також можна додати трохи натертої на дрібній терці лимонної цедри.
  7. Візьміть кілька шарів марлі й вистеліть нею друшляк, який розмістіть над каструлею. Вилийте на марлю молочну суміш. Після того, як основна частина сироватки стече, а сир трохи вистигне, поставте його до холодильника й дайте загуснути. Після цього домашню Рікотту можна вживати як звичайний сир.

Отже, можна зайти в інтернет магазин сирів і купити класичну Рікотту або ж приготувати цей смачний делікатес за 30 хвилин вдома!




Теги:Десерт, домашній сир, споживач, рецепти, страви, поради, кухня, рікотта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar