реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як придумувалися українські прізвища

Українські прізвища часто утворювались від ім'я батька людини, її професії або ремесла, тілесних особливостей, характеру, ступеня достатку та інших характеристик особи. Розповідаємо, які прізвища в давнину отримували бідні українці.

Прізвища походили з прізвиськ, які людям давали оточуючі. Цим можна пояснити те, чому вони відображають сферу діяльності, походження, матеріальне становище або фізичні вади.

Зокрема, прізвища відображали й матеріальне становище людини. Про скруту та важкі умови існування кажуть перелічені нижче прізвища.

Біда, Бідненко, Бідний, Убогий, Бідула, Бідолах, Злиденний, Сіромаха — такі прізвища носили нужденні та незаможні люди. Прізвища Старець, Старченко, Старчук — утворилися від слова «старцювати», тобто жебракувати, просити милостиню. Голод, Голоденко, Голодняк — такі прізвища свідчили про те, що його носії мали труднощі з тим, аби забезпечити себе засобами харчування.

Прізвища Босий, Босюк, Голий, Голик, Голюк, Голяк, Голенко, Голота, Голотюк говорили про те, що його носії не в змозі придбати собі одяг або взуття.
Халупний, Халупник, Халупенко кажуть про те, що його власники жили в бідному помешканні. Прізвище Дерновий отримувала людина, яка проживала у землянці, покритій дерном, що свідчило про бідність. Власники прізвиська Капара, яке походить від слова «капарити», жили також нужденно й вбого.
Носії прізвищ Безхатній, Безуглий, Безугленко, Погорілий, Погоріляк, Погорелко або не мали помешкання, або втратили його.
Бурлак, Бурлака — такі прізвиська давали безпритульним, безземельним, безрідним, тим, хто постійно був в наймитах.
Гета, Гетало, Гетенко — так називали стареньку та виснажену працею конячку або ж власника такої тварини.
Прізвище Кубрак і Кубраков вказували на те, що людині в житті дуже не таланить.

Нетяга — прізвисько козацької бідноти.
Нечволод — таке прізвище могло стосуватися людини благородної, але яка втратила статус і майно.
Холоп, Холопа, Холопців — невільник або проста людина, яка не мала власності або соціального статусу, тобто кріпаків та рабів, або як символічна мітка низького суспільного положення роду.
Батрак, Батраків — використовувалося для позначення найманого селянина, який працював на чужій землі. Батраки мали обмежені права і низький соціальний статус.
Горбач, Горбачів — прізвища носили робітники або селяни, які виконували важку фізичну роботу, що могло вплинути на їхнє здоров’я та згорбити поставу.
Сирота — прізвище людини, яка втратила одного або двох батьків.

Гліб ОВЧАРЕНКО



Теги:українська натура, українська мова, прізвища


Читайте також






Коментарі (0)
avatar