реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Як підготуватися до зими без російського газу?

Через дефіцит вугілля й газу в Україні жителям міст варто подбати про утеплення осель до зими, про це говорять і експерти, і представники влади. Керівник програми ЄС «Угода мерів – Схід» Святослав Павлюк розповів Радіо Свобода, як саме це зробити.Радіо Свобода

«Проживання в будинку колективної власності вимагає й колективних дій. Втрати тепла у багатоповерхівках в нас втричі більші, ніж в середньому в ЄС. Альтернативи утепленню зовнішніх стін немає. Зараз уряд розблоковує шляхи для цього, але це дорогий та тривалий процес», – пояснює він.

«У масштабах однієї квартири можна вдаватися лише до маловитратних методів, – розповідає експерт. – Треба утеплити всі труби на горищах, у підвалах. Оглянути під’їзд. Герметизувати всі вікна, особливо вгорі, куди може виходити тепло. Треба перевірити електромережу будинку, бо коли всі увімкнуть електроприлади – вона горітиме. Енергосистема і будинку, і країни здатна забезпечити використання електроенергії для опалення – але не в усіх помешканнях одночасно. Мешканці під’їзду можуть домовитися вмикати їх по черзі, а з 19:00 до 22:00, в годину пік – вимикати всі обігрівачі, потужніші за один кіловат. Тоді як з пізнього вечора до сьомої ранку можна обігріватися від електрики практично як заманеться».

Святослав Павлюк радить господарям і кілька, на перший погляд, дрібниць, які можуть суттєво підвищити температуру в приміщенні.

«Варто поклеїти світловідбивні екрани за батареями, герметизувати щілини у вікнах і дверях, заклеїти частково вентиляцію на кухні й у ванній – це зменшить відтік тепла», – додає фахівець.



Теги:утеплення будинку, російський газ, підготовка до зими, Опалювальний сезон


Читайте також



Коментарі (0)
avatar