реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як Москва захопила Естонію

У незалежної Естонії з СРСР був договір про ненапад, укладений 1932 року. Але у вересні 1939 року СРСР звинуватив Естонію у сприянні втечі польського підводного човна «Орзел» з порту Таллінна, а за положенням про нейтралітет його слід було затримати і обеззброїти.

В естонських територіальних водах з’явились радянські військові кораблі, що курсували аж до Ризької затоки. Радянські літаки стали активно літати над територією Естонії. У прикордонній зоні зосередились 3-4 російські дивізії.

Природньо, що уряд Естонії вирішив зайняти вичікувальну позицію і, щоб не дратувати могутнього сусіда, навіть пішов на здачу своєї території – міністр закордонних справ Селтер 27 вересня підписав договір про допомогу, за яким Естонія надала СРСР право використовувати острови Сааремаа, Хійумаа і район Падліскі в якості військово- морських баз, а також розміщувати аеродроми. За це СРСР пообіцяв надати естонській армії військове спорядження.

Проте тут, як у прислів’ї «Віддай пальчик, то й руку відкусить» - зразу після укладення договору радянська військова місія у Таллінні висунула нові вимоги: право використання аеродромів і розміщення військових частин уже і на материковій частині країни. СРСР нахабно присвоїв собі право користуватися Талліннським портом і 18 та 19 жовтня в Естонію ввійшли піхотна дивізія, танкова і авіаційна бригади, які Маннергейм вперто і справедливо називає російськими.

Хіба нічого це не нагадує в українській ситуації, коли військові у Криму боялися вистрелити, щоб не спровокувати росіян? Наслідок такого «умиротворення», до якого треба додати і лякливу позицію Заходу, ми бачимо – окупація Криму.

Начебто коли командуючий збройними силами Литви генерал Растікіс після нападу Німеччини і СРСР на Польщу запропонував прибалтійським країнам укласти військовий союз, то Латвія і Естонія відмовилися, боячись, що Радянська Росія сприйме це як провокацію. Між тим, прибалти могли б виставити проти СРСР 20 дивізій.

Але історія не знаю допускового часу – «якби». Невдовзі Латвія і Литва також були окуповані СРСР. Захід і не помітив втрати трьох прибалтійських держав…

Василь ЧЕПУРНИЙ (за спогадами Карла Густава Маннергейма)



Теги:Естонія, окупація, Друга світова війна, російська агресія, Крим


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Во пафос...))
афьтар жжот)))
avatar