реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Як я чуваське товариство створював

або Чи треба нам вивчати Росію?

Рішення мого рідного університету - Київського Національного імені Т.Шевченка про припинення вивчення російської, білоруської мов та фарсі вважаю глибоко помилковим. Бо мову сусіда, а тим паче - ворога чи й просто конкурента треба вивчати і не тільки мову. Україні край необхідний Інститут вивчення Росії. З багатьох причин, які не варто й перераховувати в короткому дописі. Скажу лишень, що як святе місце порожнім не буває, так і в геополітиці - якщо ми відмовляємося від наших впливів на Волзі, на Далекому Сході, в Сибіру, на Кубані тощо, то там будуть китайські, турецькі і бозна які ще впливи. В глобальному хуторі, яким став сьогодні світ, просто глупо відмовлятися від свого...

А ще прочитав сьогодні звернення Антиімперіалістичного блоку до Чувашії з нагоди їх свята. Пригадав, як я створював у Чернігові ...чуваське товариство. Знав одного чуваша, що орендував приміщення в бібліотеці і на гостинах познайомився ще з одним - благо, вони обидва були відставні льотчики, то я їх легко звів. Але для створення товариства треба ще третього. І тут виявилося, що в одного відомого в місті українського діяча батько - чуваш. Таким чином, товариство й утворилося. Про його активну діяльність не чув, але то вже справа не моя. А на питання одного українця- нащо тобі ті чуваші? - відповів: все, що сприяє розпаду Росії - в наших інтересах.

А що ми знаємо про Чувашію? Наприклад, знаєте, що там традиційно були часто голодні роки і тому українська невістка одного чуваша була здивована, побачивши у коморі приготовлений на зиму мішок пельменів? Що предками чувашів були булгари, з якими воювали й торгували київські князі? Що Чувашія належала до Казанського ханства, а тільки 1551 року ввійшла до складу Московії? Що в 20- 30 - х роках минулого століття у Чувашії існувала навіть автокефальна православна церква? Що там були повстання проти московитів? Що там і зараз живуть біля 4 тисяч українців... І що є конституція Чаваш республіки? І що історично в чувашів було рунічне письмо?

Ні, нам таки треба Інститут вивчення Росії!

І в продовження теми - про необхідність вивчати Росію, щоб перемогти.

Інязор народу ерзя (чули про такий?) повідомив про масштабні обшуки та арешти в Республіці Мордовія: "Вривалися в будинки та квартири вночі, в масках, з автоматами, не зважаючи на те, що всі, включаючи дітей, спали. Ерзян, практично з ліжка, везли до Саранську. На сьогодні відомо про затримання півтора десятка людей. У всіх відібрали телефони та комп'ютери. Бомби не знайшли. Більшість затриманих після тривалих допитів відпустили додому. Місцезнаходження деяких досі невідоме.

Серед них Почесний Інязор ерзянського народу Кшуманцянь Піргуж (Григорій Мусальов) та ерзянський письменник, журналіст, головний редактор незалежного видання «Ерзянь Мастор» Нуянь Відяз (Євген Четвергов).

За інформацією, отриманою від представника «Од Вій», обох звинувачують у тероризмі та екстремізмі. (Нуянь Відязу в березні наступного року виповнюється 90 років, а Кшуманцянь Піргужу 19 листопада - 83 роки)".

А чому таке рвєніє наслєдніков ЧК-ГПУ_НКВД? Бо бояться самосвідомості ерзянського народу, про який ми, в Україні, признаймося, і не чули, адже нам заклали вуха і напхали голови всіма тими латиніними, вєнєдіктовими та прочіми соловйовими, що чомусь не летять захищати свій народ на землі обітованній, а все вчать як жить українцям та й росіянам...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:розпад Росії, Чувашія, Василь Чепурний, широка війна, ЕРЗЯ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar