реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Як фіни позбулися російського агента

А знаєте як Фінляндія здихалась керівника фінсько-руссскої православної церкви?

29 грудня 1923 року рішенням Державної Ради та указом президента Фінляндії за невідповідність закону про мову архієпископ Сєрафім, що керував до того Фінською Православною Церквою, був відсторонений від керування єпархією як той, що «не побажав клопотати про надання відстрочки для вивчення фінської мови».

Як священнику, йому залишили право здійснювати церковні служби, але відсторонили від управління Фінською Православною церквою. З 1 січня 1924 р. уряд запропонував Церковному управлінню обрати нового архієпископа.
Синод РПЦ, особисто патріарх Тихон та Зарубіжний Архієрейський Синод РПЦ висловлювали протести і не визнавали факту звільнення ієрарха цивільним урядом, а не через церковний суд РПЦ, а отже, не підтримали і організацію нових виборів.

Тоді Фінляндська Православна Церква та уряд Фінляндії звернулися до Константинопольського Патріархату з пропозицією прийняти Церкву під свій омофор, що і було здійснено. На своєму Соборі 13 червня 1925 р. фінські архієреї обрали свого архієпископа Германа (Аава), який був затверджений на цій посаді президентом Фінляндії Маннергеймом.

Мова - віра, ну а про армію фінів світ дізнався незабаром - в 1939-40.

В'ячеслав НЕСТЕРОВ



Теги:Україна - Фінляндія, В'ячелав Нестеров, Маннергейм, українська автокефалія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar