реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як бути зі Спаським та Троїцьким соборами Чернігова?

Мене про це запитав Олексій Лукін та й не тільки він, додаючи, що секретар міської ради Олександр Ломако сказав - вони не в комунальній власності міста, тож і рішення приймати не місту.
І так, і ні. Юридично храми є державною власністю, входячи до складу Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній". Відтак юридично рішення про їх використання має приймати Кабмін. Але подання можуть зробити і міська рада, і обласна, тим паче, що й рішення про передання їх у користування РПЦ приймалося обласною владою. До речі, Спаський собор спершу був насильно захоплений РПЦ перед візитом у місто святійшого Патріарха Мстислава Скрипника - детальніше про це в книзі "Цеглинка для рідного храму".
Найпростіше було би, якби громади цих храмів самі проголосували за перехід в українську церкву. Але оскільки на це надії мало, бо там давно і надійно засіла агентура Москви, то рішення має бути нашої влади. Міськп ж рада може за прикладом Батуринської ухвалити рішення про недоцільність перебування на території міської громади структур, афільованих з ФСБ- РПЦ. Є й інші способи вирішення цієї проблеми...
Зрештою, влада для того й дається, щоб не привілеї збирати, а винаходити рішення на користь громади. Тільки в цьому сенсі влада від Бога, а не для покори.
І не зайве нагадати, що Спаський собор збудований тоді, коли не тільки московського патріархату не було, але й самої Москви. А Троїцький збудований гетьманом Іваном Мазепою, тож кафедрі промосковського митрополита там зовсім не місце. АМІНЬ

Василь Чепурний



Теги:Чернігів, Троїцький собор, Спасо-Преображенский собор, Московська церква


Читайте також



Коментарі (0)
avatar