реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як Америка стала великою-2

Те, що США стали незалежними через економічні причини (мито, податки, "Бостонське чаювання"), мабуть, знають усі. Але те, що США не стали б незалежними без Слова - далеко не всі.

Так 1774 року Томас Джефферсон опублікував "Загальний огляд прав Британської Америки", у якому виклав аргументи за незалежність. Як пише автор книги, що я оглядаю - Роберт Р. Реміні "Коротка історія США", "аргументи його прозвучали так потужно, так переконливо, що завтра Джефферсон прокинувся вождем колоністів у боротьбі за їхні права".

Кажуть, Америка створена юристами - що ж, тому й не дивно, що вона завжди акцентує на правах і свободах.
Проте незалежність ще не настала. Але 1776 року Томас Пейн опублікував памфлет "Здоровий ґлузд", де назвав англійського короля "царственним чудовиськом", а Америку "притулком для гнаних прихильників громадянської і релігійної свободи з усіх куточків Європи". Наклад його памфлету становив більше 100 тисяч примірників і перевидався 25 разів! Автор книги каже, що памфлет Пейна переконав багатьох: Америка має домагатися незалежності. На докази памфлету часто посилався перший президент Джордж Вашингтон.
Отака сила слова, коли слово - про свободу і право!

А в Московії лишалося зітхати слідом за гнаним Шевченком: "Чи діждемось ми Вашингтона з новим і праведним законом?"...

Сьогодні - день незалежності США. Дякуємо за допомогу Україні і вітаємо зі святом!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, Україна - США


Читайте також



Коментарі (0)
avatar