реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Ягідний сезон

На Поліссі сезон лісових ягід у розпалі.

У нашому Природничому центрі "Міжрічинська Пуща" ми вирішили оцінити стан лісового урожаю та спрогнозувати найближчі перспективи. Отож...

Чорниця зараз крупна, але не рясна. Не усі ягідники цьогоріч плодоносять. Через спеку та посуху відійде швидко - листя вже червоніє і зелених ягід практично немає.Дуже нашкодили найближчим чорничникам вибіркові рубки. Важка техніка пошкодила ягідник. Але ліс зате став "світлішим" і за кілька років чорничник тут цілком відновиться.А ось відновлення продуктивного чорничника на місцях суцільних рубок треба чекати через 50-60 років.

Достигає костяниця. Її урожай цьогоріч добрий.

Суниці вже відходять. Ця рослинка полюбляє відносно родючі грунти під сосново-дубовими лісами. У наших борах та болотах вона рідкість.

Брусниця зав'язалася добре. Але ще зелена.

Щедро плодоносить ірга канадська. І хоч має вона смачні ягоди, місцями цей кущ поводиться як інвазивний вид (витісняє місцеві рослини). Але у наших лісах вона трапляється зрідка. До того ж, у ході нашого дослідження її урожай було цілковито зїдено - щоб зупинити небажане поширення.

Ліщина вже із помітними горішками. Урожай - трохи нижче середнього. Достигне вона наприкінці серпня. І традиційно одразу буде з'їдена кабанами, козулями, мишами, вовчками, сойками... Поживні горішки у лісі люблять усі.

Починають червоніти ягоди горобини. Але, попри локальну популярність "Горобини на коньяку", ягід її у нас у їжу не вживають. А ось для птахів горобина, як і ягоди крушини ламкої, важливий корм. Але їхній сезон ще попереду.

Ведмідь, що з'явився у нас у лісі наприкінці травня, почувається добре. Сподіваємося, що із таким урожаєм дарів лісу корму йому вистачить.

Андрій САГАЙДАК



Теги:Міжрічинський, ягоди, чорниці, Андрій Сагайдак, костяника, Ведмідь


Читайте також



Коментарі (0)
avatar