реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Я - свідок Полосьмака!

Менський музей виклав статтю про Геннадія Полосьмака, знаменитого й легендарного засновника Менського зоопарку. Хочу й я докластися до прославлення цього видатного чоловіка.

Далося мені з ним познайомитись у 1998р. Обставини були "цікаві". Я тоді служив у податковій слідчим і розслідував "резонансну" справу по Менському регіону. Багато що вдалося дізнатися й про людей, і про історію краю, і про природу, і навіть побував у "Кучмівському" маєтку на протилежному березі Десни, на Коропщині. Аж тут, серед літа приблизно, "нагрузили" мені кримінальну справу відносно Полосьмака, яка була порушена за те, що він із власного фермерського господарства відвантажував (безоплатно) "корма" тому самому зоопарку. ПДВ, ясно, не нараховував і не сплачував, що в нашій державі є головним злочином.

Справу я закрив, як тільки мені її вр(ж)учили, й практично забув за неї. Але ближче до вихідних мене підібрали місцеві начальники (не буду називати) й повезли, як було сказано, в цікаве місце. Це місце, як виявилось - ФГ Полосьмака, що розташовувалось майже на трасі Чернігів-Мена за 2-3 км перед Меною. У господарстві було дві новозбудовані ферми, де вирощувались телята й свині для зоопарку, кількасотметрова клітка, де доглядалася вся малеча для зоопарку, гектарів 50ть полів, де вирощувалось усе для цієї звірини, далі - ще гектар зі 100 луків, де косилося сіно туди ж. І найголовніший "експонат" - штучний ставок у вигляді тризуба, де теж не гуляло, а кишіло: рибою, птахою, ондатрою тощо. І все це також ішло в зоопарк на кормА:) Ставок викопався, коли тодішній президент України Кучма став часто їздити повз це місце на Н-С, тобто на бАтьківщину.

Але великого враження на Кучму не справив, доки його (Кучму) туди не завіз російський генерал Рюмін - тодішній командир загону космонавтів, випускник ЧВВАУЛа, як і більшість тих самих космонавтів, який по кілька разів на рік прилітав на власному літаку в Чернігів і кожного разу багато років привозив Гєні Полосьмаку в зоопарк різних звірів і птахів, надарованих космонавтам різними там королями, царями тощо. Принаймні, тварин і птахів - альбіносів у той час у тому зоопарку була колекція найбільша в світі!

Від візиту Кучми в це господарство толку не вийшло (крім, мабуть, тієї кримінальної справи:)), але вся ця історія привела мене в господарство й до знайомства з Гєною (осмілююсь так запанібрата його називати, бо випили й перейшли на "ти":)). В господарстві, до речі, не дивлячись на регулярні візити всяких там кучмів, космонавтів, героїв та королів/царів, спецприміщення для прийому поважних гостей не існувало. Стіл накривався в будці охорони при воротях, а для відходу існував звичайний сільський сортир.

Зате я там познайомився з шикарним чоловіком, якого знали (особисто) й поважали багатенно всіляких знаменитостей (аж до цілого Кобзона включно). І цей чоловік, при тому всьому, жив ск.ромно, у хрущовській "двушці", яку отримав ще під час служби в ГАЇ, хоча міг стати мільйонером за один рік (це тільки з господарства, яке процвітало й годувало виключно зоопарк). І да, там я з рук господаря скуштував самогонки з дикого меду та яєшню з-під того самого павліна-альбіноса, що був подарований космонавтам щоб не королем Афганістану, а ними вже - Гєні! Такого царського пригощання, думаю, мало королів у світі вдостоїлися, а вам усім і зовсім зась:)

Згадуючи ті хвилини спілкування з Великою Людиною, розумієш, що ти всього-навсього свідок у цьому житті. І цей текст - лише свідчення:)

Андрій ДУШИН



Теги:мена, Андрій Душин, видатні земляки, Геннадій Полосьмак


Читайте також



Коментарі (0)
avatar