реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Я-проти всіх! - вибір чернігівців

В Україні зростає кількість громадян, які мають намір голосувати «Проти всіх» на виборах до Верховної Ради. Так само, значно зросла кількість виборців.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Агентством Стратегічних Досліджень.

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися в наприкінці липня 2011 року 26,89% українців, які мають виборчі права, голосували б проти всіх політичних партій. Ще 22,34% не визначилися, зробили б свій вибір в останню мить перед днем голосування. При цьому, найбільший відсоток громадян не довіряють жодній партії знаходиться на сході країни. Рекордний відсоток громадян, які мають намір голосувати «проти всіх», зафіксований у Луганській області - тут рівно 40% виборців мають намір висловити свою недовіру відразу всім політичним партіям Україні. При цьому, кількість виборців, які мають намір взяти участь у виборах (включаючи тих, хто «швидше за все приймуть») становить 84%.

Такі настрої не могли не призвести до падіння результатів усіх політичних партій і в першу чергу, провідних політичних сил України - Партії Регіонів і «Батьківщини».

Серед партій лідерами є три політичні сили. Симпатії виборців, які мають намір взяти участь у виборах, розподілилися наступним чином:

Партія Регіонів - 13,79%
«Батьківщина» - 12,74%
«Фронт Змін» - 7,26%

Інші партії, що долають 3% бар'єр, помітно відстають від трійки лідерів:

ВО «Свобода» - 4,74%
«Сильна Україна» - 4,46%
КПУ - 3,69%

З політичних сил, які набрали менше 3% можна виділити наступні результати:

Партія «Удар» - 2,6%
«Наша Україна» - 1,56%
«Громадянська позиція» - 0,9%
Народна Партія - 0,6%
Радикальна Партія Олега Ляшка - 1,63%

Останній результат став, однозначно, найнесподіванішим. Пояснити його можна, скоріше за все тим, що він вписується в загальну тенденцію голосування «проти всіх» і розчарування в провідних політичних силах Україні, коли виборець віддає свій голос неоднозначного, але активному та гучного політику. При цьому, значна кількість голосів політичний проект, внесений до опитування під назвою «Радикальна Партія Олега Ляшка», набрав у сільській місцевості.

Нагадаємо, що мова йде про виборців, які заявили, що підуть (або "скоріше за все підуть") на вибори.

Таким чином, якби вибори відбулися наприкінці липня 2011 року, 3%-й бар'єр подолало б шість політичних партій - Партія Регіонів, «Батьківщина», «Фронт Змін», ВО «Свобода», «Сильна Україна», КПУ.

Опитування проводилося з 18 по 25 липня 2011 року в усіх регіонах України, в тому числі і у Чернігові. . Методом особистого інтерв'ю було опитано 2840 респондентів. Вибірка репрезентує населення України старше 18 років за географічним фактору, віком і статтю.





Коментарі (0)
avatar