реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

"Із влади треба вигнати кагебістів, комуністів і корупціонерів"

Олександр Сич - український науковець і політик, кандидат історичних наук, заступник голови Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова Івано-Франківської обласної ради. Автор нарисів і дослідницьких праць на тематику героїчного минулого України, націоналізму та сучасної політики.

-- Як би Ви оцінили сучасну українську владу?

-- Всі сьогодні звикли, що влада існує для того, щоб її чиновники могли красти, рвати на себе, зловживати. Людей, які, працюючи у владі, намагаються дійсно прислужитися суспільству, вважають за непрагматичних диваків. А первинне призначення влади - все-таки бути суспільно корисною і конструктивною. Друге. Напевно, найголовніша біда всієї влади – безвідповідальність. Люди не звикли відповідати за свої слова, дії та передвиборчі програми і, прийшовши до влади, їх виконувати. І третє. Влада катастрофічно потребує змін. Сьогодні багато говориться про різні реформи, але реальних кроків немає. Адже не можна "здійснювати зміни", нічого не змінюючи!

-- На презентації вашої книги "Український націоналізм: традиція і модерн" ви говорили, що націоналізм повинен бути інтелектуальним.

-- Якщо в 30-40-х роках націоналізм проходив етап визволення власного народу і головним завданням була підпільна збройна боротьба, то в умовах вже здобутої власної національної держави сьогоднішня боротьба має бути спрямована на її розбудову, а отже носити інтелектуальний характер.
Я прагну осучаснити розуміння націоналізму. Найголовніше це те, що він має давати відповіді на актуальні проблеми. Чим була сильна ОУН і чим були сильні Донцов, Бандера, Стецько, Ленкавський? У свій час вони зуміли чітко означити існуючі проблеми і дати на них відповіді. Саме цим ми й можемо наслідувати їх. Я детально займаюся дослідженням українського націоналізму і можу доказати будь-де, що націоналізм – це конструктивна сила в розбудові власної національної держави.

-- Як Ви ставитеся до люстрації?

-- Це основна вимога нашої політичної програми. Люстрація має відбуватися за принципом чотирьох "к" - щоби органи державної влади були очищені від колишніх комуністів, кадебістів, кучмістів і корупціонерів.

В Україні досі не прийнято Закону про люстрацію. Як дасть Бог, ми будемо у Верховній Раді мати власну депутатську фракцію і добиватимемося його прийняття. Такого Закону не хочуть принципово приймати ті політичні сили, які знають, що він у першу чергу зачепить саме їх. Але досвід тих країн, які разом з Україною пройшли спільне тоталітарне минуле – Прибалтійських країн, Польщі, Чехії – показує, що дія закону про люстрацію створила значно цивілізованіші умови для їхнього розвитку. І нічого страшного в результаті її проведення не сталося! Просто їхня влада стала значно чистішою та ефективнішою. У деяких із них люстрація проходить уже по третьому колу. А в нас, щоби не допустити цього процесу, все називають одні і ті ж дві причини – або "ще зарано", або "вже запізно." Але я вважаю, що він невідворотний й очищення влади від усілякої антиукраїнської і аморальної мерзоти – це тільки питання часу.

Gazeta.ua



Теги:свобода, український націоналізм, Олександр Сич, Івано- Франківськ


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
В Україні проживають великі групи людей між собою етнічно, мовно, та культурно схожих. Всі вони називають себе українцями. Як об'єднати галицького уніата, харківського православного МП, чернігівського сектанта та волинського католика в єдину згуртовану націю?
avatar
2
дуже просто -- як і в усьому світі, об'єднують спільні мова, історія, культура, що все разом зветься патріотизмом. Скажімо, у Німеччині що обєднує католиків і лютеран?
avatar
3
Ви назвали двох суб'єктів домовленостей та порозумінь і зупинилися, а я перелік українських суб'єктів домовлень можу продовжувати дуже довго. Та ще добавлю непримиримий партійний роздріб.
Вихід із української роздрібненності вбачаю в силовому адміністративному зменшенню кількості факторів, що роз'єднують народ. Якщо бажаємо об'єднатися в згуртовану націю, то свободу совісті та слова прийдеться обмежити.
avatar
4
Так, об'єднати повинна сильна патріотична влада, не майданна, а прагматична. Тоді народ піде на певні обмеження.
avatar