реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Ірландські аферисти вимагають повернути проданий універмаг

Ірландські засоби масової інформації опублікували сенсаційні документи. Із них випливає, що тамтешні підприємці — родина Квін, які володіли українським універмагом "Україна", законно продали заклад і отримали за нього гроші. Однак вони досі вимагають кілька мільйонів доларів.
Опублікований відеозапис зробили в одному з київських готелів. На ньому видно, як представники родини Квін вимагають в українських підприємців швидше віддавати гроші за універмаг "Україна". Мова йде про кілька мільйонів доларів. Улітку 2012-го Шона Квіна-старшого, Шона Квіна-молодшого і Пітера Квіна визнали винними в неповазі до вищого суду Ірландії за умисне порушення його рішення про непередачу активів. Із розмови стає зрозуміло, що родина продала всі свої об'єкти, а гроші поклала на рахунки в різні банки світу. Суд зобов'язав сім'ю відкрити всі свої угоди купівлі-продажу, інакше тих чекає в'язниця. Однак Квіни це проігнорували.
У рішенні ірландського суду йдеться, що родина Квін зробила все можливе, щоб український торговельний центр перейшов у власність компанії "Ліндхарст". Шон Квін підписав угоду купівлі-продажу універмагу "Україна" законно. Він зробив це 21 червня 2011 року, а заборона на відчуження активів для родини діяла з 27 червня.
Українські суди всіх інстанцій довели, що Пітер Квін цілком законно продав заклад. Коли це стало відомо "Англійсько-ірландському банку", Квін спробував обманути суд. Запевняв, що ніяких документів не підписував. Звернувся до українського суду. Вимагав, щоб угоду купівлі-продажу визнали не дійсною. Але суди відмовили в розгляді цієї справи.
Зустріч, яка зафіксована на опублікованому відеозаписі, починається з того, що Шон Квін вимагає швидше віддавати гроші за універмаг. У відповідь українські підприємці кажуть, що їм відомо про наміри Шона скасувати угоду. Почувши це, ірландський бізнесмен починає нервуватися, скаржитися на те, що він змушений так діяти під тиском "Англійсько-ірландського банку". Мовляв, інакше йому загрожує в'язниця.
Опублікований запис укотре підтвердив, що ірландська родина Квін цілком законно продала українцям універмаг "Україна" і вже не може претендувати на будь-які гроші. Однак навіть після цього і відповідних рішень суду "Англійсько-ірландський банк" вимагає грошей, створює конфлікти, втягує політиків і дипломатів. Мовляв, усі українці — корупціонери, злодії та шахраї. Посол Ірландії в Україні скаржиться в різні інстанції, вимагає підтримати "Англійсько-ірландський банк" і змусити українців віддати законно куплений універмаг.

Універмаг "Україна" колись був найбільшим торговельним закладом УРСР. Його збудували 1963 року на пл. Перемоги в центрі Києва. 2003-го споруду повністю реконструювали, фасад зробили скляним, площу збільшили вдвічі, звели стоянку для 800 авто. Сьогодні це повноцінний торговельно-розважальний комплекс загальною площею 42 тис. кв. м. Окрім крамниць і бутиків, тут працює кінотеатр "Одеса-кіно", боулінг-клуб "Вітамін", продуктовий супермаркет "Велика кишеня", їдальні, кафе, ресторани.
Інвестором реконструкції виступила американська компанія "Нью сенчюрі голдінґс", яка володіла контрольним пакетом акцій універмагу. У проект американці вклали близько $15 млн.
2006 року американці за $59 млн продали 93% акцій "України" ірландській компанії "Квін ґруп". За три роки товариство "Квін голдинґс Україна", яке створили ірландці, продало 92,75% акцій універмагу шведській компанії "Квін голдинґ шведен АВ". Ця фірма через деякий час отримала кредит в "Англійсько-ірландському банку". У заставу по кредиту "Квін голдинґ шведен АВ" надала акції універмагу "Україна", а також будівлю магазину, чого не мала права робити, бо універмаг "Україна" на той момент уже продали українській компанії. За "Україну" стали точитися судові суперечки.


Юрій ПОЛІЩУК, Юрій АРСЬКИЙ

Джерело: Gazeta.ua





Коментарі (0)
avatar