реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

Інтернет-конференція про Росію

На сайт "Високий Вал" пройшла інтернет-конференція головного редактора газети "Сіверщина", автора книги "Акурайку" Василя Чепурного на тему україно-російських взаємин. Саме ця тема є головною в його свіжій книзі.

Ось фрагмент з конференції:
Украинка:
Живу в России, а рядом "етничные" (русскоговорящие) украинцы. Почитайте газеты, посмотрите русские ТВ-каждый второй министр, чиновник-украинец, о нефтянниках, шахтёрах и говорить не приходиться. Нас украинцев в России ("пятая колона"), думаю, больше, чем в Украине. И никто нас здесь не притесняет. Как Вы до сих пор не поймёте, что мы ОДНО ЦЕЛОЕ ?
И добродетели и пороки ...
Три вещи никогда не возвращают обратно --- Время, Слово, Возможность!
Три вещи никогда не следует терять --- Спокойствие, Честь, Надежду!
Три вещи в жизни наиболее ценны --- Любовь, Убеждение, Дружба!
Три вещи никогда не надёжны --- Мечта, Удача, Состояние!
Три вещи определяют человека --- Труд, Честность, Достижения!
Три вещи губят человека --- Вино, Гордыня, Злость!

Василь ЧЕПУРНИЙ:
А ви спробуйте в Росії говорити українською, вимагати відкриття української школи, газети, театру -- так як це є в Україні. І тоді подивимось чи вас будуть притісняти чи, не дай Боже, вб"ють так, як убили керівника тульських українців. Чи як вигнали із храму парафію Київського патріархату під Москвою і архієпископу Адріану зламали руку... Чи запитайте у владики Варуха, що служить в Кургані -- скільки разів палили його храм, бо в ньому моляться за патріарха київського, а не московського... Гай-гай, прикладів багато, але не вони -- суть. Українці і росіяни -- різні народи, ніхто їх не поєднає і взагалі це дурниця -- чекати якоїсь дружби між народами. Є інтереси у кожного народу. Наші інтереси різняться. Але є й такі, що співпадають -- наприклад, ми зацікавлені зупинити наступ жовтої раси, яка уже в Забайкаллі продає дещеву рисову горілку в пласткових пакетах, а президент Татарстану Ментімер Шаймієв прямо закликає своїх співплемінників розмножуватися і утримувати свій життєвий простір, щоб його не зайняли китайці. Так що на часі українцям і росіянам не виясняти стосунки, а шукати шляхи співпраці. Для цього треба мудрого російського керівнитцва, яке не опускатиметься до відеопослань нашому Президенту з погрозами на фоні бойового корабля...

Шева:
Василь Федорович я знаю Ви вже давненько носите ідею видавати газету "Сіверщина в РФ" спеціально для Українців і не тільки в Російській Федерації. На якій стадії ця ідея?

Василь ЧЕПУРНИЙ:
О, це цікаво: редактор "Извєстій в Украінє" Яніна Соколовская на таку ідею відгукнулася, як на дурнувату. І порадила спільно з брянськими газетярами видавати обмінні номери. Тобто я їй про Хому, а вона -- про Ярему. Хоча в Україні якраз буйним цвітом розплодилися всякі "Комсомолка в Украінє", "Масковскій камсамолєц в Украінє" і ніхто їх не притісняє. А питання про газету "Сіверщина в Росії" викликає спротив. Це теж до питання про дружбу та інші вигадки...

Тарас, військовослужбовець:
Наближається час, коли спливає термін перебування на нашій території ЧФ РФ. Справжній друг має тримати слово. Ось і побачимо, чи є дружньою нам країною північний сусід. Та може трапитися і навпаки: керівництво Росії стане "в позу", категорично заявить, що з Севастополя флот не виведе і крапка. Що робити Україні?

Василь ЧЕПУРНИЙ:
Методів є багато. Найневдаліші -- скарги Європі. Пам"ятається, за часів прем"єрства Фокіна, Росія не давала нафту. Він поїхав на Тюмень, поговорив з українцями, на яких Тюменьщина тримається, ті поставили ультиматум Москві і нафта пішла. Зараз, до речі, казанські публіцисти пишуть -- для чого Казані, яка видобуває нафту, і Києву, який транспортує її в Європу, посередник -- Москва?! Так що поза Кремлю не поможе. Він буде в позі, тільки не в тій, про яку мріє.

Повністю можна прочитати тут:
http://val.ua/politics/ukraine/200855.html




Теги:Акурайку, Просвіта, література, інтернет-конференція, В.Чепурний, Сіверщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar