реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Інклюзивна «Зачарована Десна» в Чернігові

Ініціатор створення центру «Зачарована Десна» у Чернігові — громадська організація «Голос батьків», автор ідеї — Сергій Усович.

Фінансову підтримку в реалізації проекту надав Український культурний фонд.

Це перший такий проект в області. Його мета — створити умови для творчого розвитку й реалізації молоді та людей з інвалідністю. В рамках проекту запрацювали творчі майстерні — з вокалу, музики, живопису, кераміки, миловаріння, театрального мистецтва. Відбувся творчий фестиваль у форматі мистецьких резиденцій на природі — на березі річки у селі Клочків, курс із креативного мислення, екскурсії на байдарках, концерти та виставки виробів людей з інвалідністю. А ще підготовлена інклюзивна театральна постановка.

Що вдалося добре, а що можна покращити чи зробити інакше? Як проект вплинув на митців різного віку, у тім числі — людей з інвалідністю? Про це йшлося на підсумковій прес-конференції, що відбулася на базі ГО «Голос батьків». До обговорення долучилися наставники, батьки, учасники проекту.

— Найбільше досягнення проекту — той культурний продукт, що народився в результаті занять, — переконана виконавча директорка ГО «Голос батьків» Любов Карасьова. — Це багато концертних номерів, які ми підготували й показали чернігівцям, вистава й творчі міні-проекти, картини та вироби учасників, які можна придбати. А ще це ті таланти, які нам вдалося відкрити у вокалі, живописі, театрі. Це дуже надихає.

Викладачка вокалу та музичного мистецтва Альона Юдіна (на знімку в центрі) каже, що діти дуже змінювалися під час занять арт-терапією: зовнішньо та внутрішньо — розкривалися, ставали більш комунікабельними, впевненими. Особливо вона пишається вихованкою Настею Асоско — дівчина змалку мріяла навчитися грати на фортепіано, і її мрія почала здійснюватися! «Настя — дуже талановита! Вона може бути прикладом того, що нема нічого неможливого, що працьовитість, старанність і велике бажання можуть творити дива», — підсумувала Альона.

А викладач живопису Володимир Кравченко (на знімку ліворуч) порадив усім присутнім також займатися творчістю, адже це найкращий спосіб відпочинку, перезавантаження, профілактики стресу та професійного вигорання. «Я переконаний, що творчість можна перенести в будь-яку сферу діяльності. Сам я малюю з дитинства й бачу, як живопис пов’язаний із різними видами творчості — музикою, скульптурою, театром. Тому займатися творчістю просто необхідно і дітям, і дорослим. Особливо дітям, які шукають себе, це допомагає їм відкрити свій потенціал».
Галина Близнюк — мама особливої дитини та вчителька-реабілітолог із глинотерапії. «Моя дитина чекала на ці зустрічі, для неї кожне заняття було святом. Головний результат проекту в тому, що ми довели — наші діти такі, як і всі. Такі ж талановиті. Я не лише вчила хлопців і дівчат, а й вчилася у них. Цей проект нам усім необхідний! Хочу подякувати всім! Ви всі зробили мою дитину щасливішою!»

Ще одна мама, чия дитина долучилася до роботи хабу «Зачарована Десна», — голова правління ГО «Голос батьків» Ольга Дей. Водночас пані Ольга забезпечувала психологічний супровід учасників проекту. За її словами, завдяки творчим заняттям у особливих дітей покращилися когнітивні здібності, зокрема вони почали краще тримати увагу, мислити логічно, покращилися їхні лідерські здібності, зросла самооцінка. «А головне, що наші дітки відчули себе особистостями!» — підсумувала керівниця організації.

Амбітні цілі — виховувати нову творчу еліту країни, гуртувати митців, а також популяризувати інклюзію в нашому суспільстві — ставить у цьому проекті та на майбутнє координатор «Креативного хабу «Зачарована Десна» Сергій Усович (на знімку праворуч). Він розповів, що проектом уже зацікавилися схожі громадські організації у Німеччині та Іспанії. Тривають перемовини про обмін досвідом і спільні заходи у нас і за кордоном. «Ми навіть встановили рекорд Чернігова — провели найбільше танцювальне коло за участю людей з інвалідністю. Я вважаю проект вдалим, це було свято життя», — підсумував Сергій.

Вікторія СИДОРОВА, Чернігів."Голос України"

Фото автора.



Теги:інклюзив, УКФ, Вікторія Сидорова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar