реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Іконами була оббита сільська лікарня

У селі Нові Млини Чернігівської області виявили стародавні ікони зі знищеного храму. Ці ікони знайшли під час робіт у згорілій старій сільській лікарні. Лікарня згоріла ще 16 років тому, і ніхто не знав, що там у стінах можуть бути ікони.

Деталі розповіли в спільноті “Ми та село Нові Млини” в Facebook, повідомляє РБК-Україна.

Руїни старої лікарні почали розбирати тільки зараз, хоча вона згоріла ще 16 років тому. З’ясувалося, що деякі з внутрішніх стін зроблені з давніх ікон. Ймовірно, ці ікони були винесені з Миколаївської церкви. Цей шедевр зодчеського мистецтва Лівобережної України XVIII століття зруйнували ще у 1930-х роках.

Працівники лікарні згадали про пацієнта, який там проходив лікування в 1990-х роках. Він молився на стіни. Виявилося, що це був священник Павло Льодок, який став жертвою репресій. Його лікарі тоді вважали божевільним, оскільки він стверджував, що бачить у стінах лики святих.

На деяких іконах збереглися дати – 1896 рік і є припущення, що іншим іконам може бути ще більше років.

Жителі села хочуть привести ікони в порядок і віддати їх у Свято-Троїцький храм. Ця церква побудована ще в 1800 році та збереглася до цього часу.
“Є думка віддати знайдені раритети у Троїцьку церкву урочисто. В принципі, частину з них можна реставрувати. Але роботи по ліквідації згорілої лікарні ще далеко не закінчені. І хто знає, може там будуть нові знахідки”, – йдеться у публікації.



Теги:комуністи, ікони, Чернігівська єпархія, Нові Млини


Читайте також



Коментарі (0)
avatar