реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

І знову про зуби

Чи слідкуєте ви за своїми зубами? На це запитання більшість людей із впевненістю відповість: "Звичайно! Я ж чищу їх щодня". Але чи достатньо цього? Чи багато людей можуть похвалитися відсутністю пломб?

Однак це не означає, що ваші щоденні зусилля марні. Можливо, ви просто не знаєте якогось нюансу догляду за зубами, і саме це регулярно повертає вас до стоматологічного крісла після ночі, проведеної без сну, через нестерпний зубний біль...

Сучасне суспільство при всіх своїх досягненнях у медицині ще не позбавилось багатьох захворювань, у тому числі й таких банальних, як карієс зубів. Неправильне харчування і різке збільшення у раціоні кількості продуктів, що містять цукор, спричинили зростання захворюваності зубів у населення.

Підраховано, що вартість лікування зубів у 15 — 20 разів вища, ніж вартість профілактичних заходів, які б допомогли уникнути лікування. Не кажучи вже про психологічні та фізичні "муки" під час візиту до стоматолога.

А все починається з нераціонального догляду за ротовою порожниною. Зазвичай зранку всі чистять зуби, увечері це робить вже далеко не кожен, а якість чищення взагалі часто не береться до уваги. Варто знати, що саме зубний наліт, що утворюється при неякісному догляді, руйнує наші зуби. М'який зубний наліт — це бляшки бактерій, що відкладаються на емалі. Якщо їх не зчищати, протягом доби м'який зубний наліт перетворюється на більш твердий, який уже не знімається зубною щіткою. Бактерії під ним розвивають активну діяльність, переробляючи вуглеводи з утворенням кислот. Ці кислоти згодом починають розчиняти тверді тканини зуба, утворюючи каріозну порожнину. Відбувається так звана демінералізація твердих тканин зуба (спершу емалі, а потім і дентину, що залягає під нею). А ще не видалений своєчасно зубний наліт перетворюється на зубний камінь, який руйнує навколозубні тканини.


При цьому слід пам'ятати, що карієс може протікати повільно і безсимптомно тривалий час, тому необхідно регулярно звертатись до лікаря для планового огляду і ретельно виконувати його рекомендації.

Не ігноруйте чищення зубів перед сном! Коли людина спить, слиновиділення сповільнюється у 2-3 рази, а слина є природним відновником емалі, завдяки вмісту іонів кальцію, фтору, магнію, які постійно постачає емалі зубів. Тому, якщо вночі у ротовій порожнині є залишки їжі, навіть шести годин сну цілком достатньо для утворення зубної бляшки.

Не всім відомо, що руйнування навіть одного зуба призводить до порушення нормального процесу травлення і тому може спричинити розвиток захворювань шлунково-кишкового тракту. А данські стоматологи виявили зв'язок між наявністю карієсу і порушенням ритму роботи серця. Виявляється, якщо у людини хворі зуби, вірогідність розвитку аритмії зростає одразу в 2,5 разу. Крім того, хронічний запальний процес у зубах — джерело різноманітних інфекцій і причина алергічних реакцій.

Гінгівіт, пародонтит і карієс — основні причини передчасної втрати зубів. Чималу роль у виникненні цих захворювань відіграє те, що більшість людей просто не вміє правильно чистити зуби. Гігієна порожнини рота з використанням зубної щітки і — невід'ємна частина загальної гігієни людини.

Важливим є правильний вибір щітки. Вона повинна бути середнього розміру, щоб при чищенні охоплювала і задні зуби. Надто жорстка щетина травмує ясна.

Методика чищення зубів

Оптимальним є чищення зубів двічі на день: зранку перед сніданком і на ніч. Встановлено, що на хороше механічне чищення всіх сторін всіх зубів витрачується близько 3-х хвилин (це тільки на роботу зубною щіткою). Очищення міжзубних проміжків і полоскання займають ще 5 — 7 хвилин. Чистити зуби бажано перед дзеркалом для перевірки і контролю ступеня їх очищення. Якщо ви не звикли до правильного виконання цієї процедури, рекомендується перші дні контролювати тривалість чищення, засікаючи три хвилини на годиннику. Ви здивуєтесь, але перші кілька днів цей час здасться вам незвично довгим.

Спосіб чищення зубів

Легкими вимітальними рухами потрібно пересувати щітку вертикально (вгору-вниз). Треба не забувати чистити зуби таким чином не тільки з видимого боку, але й зі сторони язика і піднебіння.

Жувальні поверхні треба ретельно обробляти щіткою у поздовжньому і поперечному напрямках.

Спинку язика очищають м'якими зішкрібальними рухами щітки у напрямі від кореня язика до кінчика.

По закінченні процедури чищення зубів слід ретельно прополоскати рот питною водою.

Багато хто забуває, що арсенал засобів гігієни ротової порожнини не обмежується однією лише зубною щіткою. Дуже доречним є використання зубних ниток (флосів). Вони можуть бути вощені і невощені, круглі і плоскі. Плоска і вощена нитка більш зручна у застосуванні, оскільки легше проходить крізь контактні пункти, не рветься, охоплює більшу поверхню зуба.

Ще одним допоміжним засобом гігієни порожнини рота є зубочистки. Вони бувають дерев'яні та пластмасові, а за формою — трикутні, плоскі і круглі. Їх застосовують не тільки для видалення залишків їжі з міжзубних проміжків, але й певною мірою для видалення нальоту з бічних поверхонь зуба. Особливо ефективні зубочистки при наявності проміжків між зубами. Якщо зуби розміщені досить щільно, використання зубочисток обмежене.

Час від часу необхідно проходити процедуру професійного чищення зубів. Вона містить позбавлення м'яких зубних відкладень, зубного каменю з усіх поверхонь зубів, полірування зубів і пломб, навчання пацієнта раціонального використання засобів і методів догляду за ротовою порожниною і контроль її гігієнічного стану. Але повне видалення зубних відкладень можливе лише з використанням спеціальних засобів та апаратів в умовах стоматологічної клініки. Зате це значно полегшує підтримання гігієни ротової порожнини в домашніх умовах.

Варто відвідувати стоматолога планово раз на півроку для огляду і проведення професійного чищення зубів. І вам не доведеться звертатися до стоматологічної клініки з інших, більш серйозних причин.

Ольга ВИСОЦЬКА,

лікар-стоматолог терапевт КЛПЗ Чернігівської обласної стоматологічної поліклініки




Теги:уби, І знову -- про зубизубна щітка, передчасна втрата зубів, карієс, лікар-стоматолог, зубна емаль, Зубочистка, вартість лікування зубів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar