реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

І туалет, і сад -- це серйозно

Здоров’я рекомендовано визнати основним пріоритетом в оцінці якості життя кожного. Значні зусилля всіх небайдужих, було рекомендовано направити на підвищення безпеки питної води та санітарії.

У 2008- 2010 роках громадською екологічною організацією МАМА-86-Ніжин при підтримці міжнародної мережі жіночих організацій «Жінки Європи за спільне майбутнє» було реалізовано два проекти «Екосанітарія, гігієна , здоров’я та гідність» та «Безпечна вода для шкіл України».

В місті Ніжині 13 років працює громадська екологічна організація «МАМА-86-Ніжин», що є членом Всеукраїнської мережі громадських екологічних організацій в Україні.

Метою діяльності організації є сприяння розвитку демократичних процесів в Україні шляхом впровадження засад сталого розвитку та європейських стандартів у сфері управління навколишнім середовищем та здоров’ям.

Своїми діями в питаннях налагодження співпраці організація повсякчас показувала налаштованість на розвиток партнерства з усіма зацікавленими сторонами в збереженні довкілля.

У відповідності до проектних завдань, серед мешканців ніжинського регіону була проведена широка інформаційна кампанія, що ознайомила останніх з новим підходом у вирішенні проблем екосанітарії. Про свою діяльність організація постійно інформує в ЗМІ як національного так і місцевого значення.

Для демонстрації прикладу покращення гігієнічних умов для 170 дітей та 30 вчителів на базі ЗОШ№5 було збудовано теплий екосантуалет європейського зразку загальною площею 49 м2. метрів з окремими гігієнічними кімнатами для дівчаток і хлопчиків з умивальниками та сушилками для рук. Інноваційною особливістю туалету є процес роздільного збору продуктів людської життєдіяльності з подальшим їх використанням в якості органічних добрив. Ці технології визнані в світі прогресивними з точки зору покращення гігієнічних умов проживання та попередження забруднення довкілля. Добрива, в нашому випадку, планується застосовувати для нововисадженого саду із 49 фруктових дерев на пришкільній території ЗОШ№5. У висадці саду приймали участь учні та вчителі, представники екологічної громадськості міста.
20 дерев, як спонсорську допомогу надав керівник ТОВ «Творець» Віталій Кубрак і разом з учнями приймав участь у висадці саду.

Для набуття практичного досвіду попередження забруднення водоносного горизонту від сірих вод на базі ЗОШ№5 додатково було збудовано локальну очисну споруду - пісчано-гравільний фільтр ємністю 3,5 м3.
Паралельно досвід будівництва сухих туалетів було поширено на приватні господарства. В результаті організацією було збудовано 4 демонстраційні приватні екотуалети в Ніжині та 5 в ніжинському районі на умовах спільного фінансування із господарями.

В рамках проекту «Безпечна вода для шкіл України» в ЗОШ№2 було встановлено водоочисне обладнання потужністю 300 літрів на добу для питних потреб школярів і роботи шкільного харчоблоку. Паралельно було проведено ремонт двох гігієнічних шкільних кімнат, де встановлено водоочисне обладнання.

З метою залучення учнівської та студентської молоді до участі у вирішення місцевих екологічних проблем організацією разом з останніми, викладачами та вчителями було досліджено стан питної колодязної води та джерел поверхневих вод міста. За результатами досліджень було виготовлено карту нітратного забруднення колодязів міста та проведена профілактична робота серед мешканців міста щодо небезпеки для здоров’я від споживання нітратнозабрудненої води та попередження забруднення водоносних горизонтів. Серед таких заходів було визначено підвищення ефективного поводження з побутовими відходами. Так, жителі вулиці 26 Бакинських комісарів відгукнулись на ініціативу організації і зорганізувались для ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища на прилеглій до їх вулиці території. Сьогодні це може слугувати позитивним прикладом для ніжинців відповідального ставлення і готовності зробити чистішим наш спільний дім.

За підсумками 3-х річної діяльності 1-го грудня 2010 року ГЕО МАМА-86-Ніжин ініціювала проведення круглого столу «Зменшення ризиків для здоров’я дітей через підвищення екологічної безпеки населення». В роботі круглого столу прийняли участь представники міської та районної влади, керівники та спеціалісти господарських служб міста та Ніжинського району, науковці, вчителі, викладачі ВУЗів, представники зацікавленої екологічної громадськості міста. Велику зацікавленість учасників круглого столу викликала презентація «Динаміка онкологічних захворювань у дітей України та Чернігівської області», підготовленою доктором медичних наук професором Галиною Траверсе та кандидатом медичних наук Світланою Цвіренко - лікарями науковцями Української медичної стоматологічної академії м. Полтави. Про особливості захворюваності населення Чернігівщини та запобіжні заходи доповіли науковці, Тетяна Шовкун викладач кафедри географії та Валентина Гавій, доцент кафедри біології НДПУ.

Про роль освіти у формуванні екологічної свідомості школярів на конкретних прикладах участі учнів і вчителів в екологічному житті міста розповіла Лариса Мартинова, директор ніжинської ЗОШ№5. Учасники круглого столу прийняли резолюцію, яку направили на розгляд до міської Ради.

З ініціативи МАМА-86-Ніжин розгляд пропозицій щодо покращення екологічної політики в місті відбувся з представниками трьох депутатських комісій. Ініціативи громадськості було підтримано. Депутати комісії з питань транспорту і екології визначили заходи, направлені на розвиток партнерської співпраці з екологічною громадськістю міста, серед яких:
організація і підтримка робочого діалогу з громадськими екологічними організаціями міста та виділення інформаційного простору для висвітлення екологічного життя міста, забезпечення широкого доступу до екологічної інформації та процесу прийняття рішень з питань екології та здоров’я.

Ці кроки направлені на екологізацію політики з метою переходу до сталого розвитку, що підтримується світом, тобто такого розвитку що не шкодить сьогоднішньому поколінню і залишає у спадок світ, в якому можна безпечно існувати.

Голова ГЕО "МАМА-86-Ніжин"
Валентина ЩОКІНА.



Теги:екологічна безпека, Ніжин, екотуалет, МАМА -86


Читайте також



Коментарі (0)
avatar