реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

І телефон, і електрика без дєдушкі Лєніна

Час від часу мені пишуть у приват нащадки комуністів-голінців. Скаржаться: не все так погано було в ссср, як тут пишеться.

Але стараюся давати лише факти. Пропаганду - відкидаю. І коли в комуняцьких книжках пишуть, що влада ссср дала Голінці електрику, освіту, сучасну техніку і зв'язок - мені смішно.

Наприклад знайдено документи, за якими відомо: перший телефон у Голінці з'явився не завдяки дєдушкє Лєніну, а силами самих голінців ще 1903 року! Відтак 2003 року ми могли відзначати 100 років Голінської Телефонії...

Центром телефонізації нашого краю був Конотіп. А взагалі перша сільська телефонна лінія з'явилася в Україні 1899 року - у Лебединському повіті Харківської губернії.

Отже через 4 роки - вже й у Голінці!

- Альо! Гольонка слухає, - повідомляв голос наших предків абонентів із Конотопа.

Ця телефонна магістраль протягнулася далі - через Голінку на Гайворон, Дмитрівку й Рубанку. Завдяки фінансуванню Конотіпського Земства.

І це лише невеличкий штрих до "технічного" портрету Голінки - ДО комуністів.

Бо й перша електрика з'явилася в селі ще 1911 року (а потім "по-комуністичному" зникла до 1972 року - хіба давали електрику генератором по кілька годин).

Перша механізована агротехніка з'явилася в Голінці ще до Першої світової війни. А місцевий священик отець Костянтин Доброгаєв відкрив на Конотопському шляху цілий дизельний цех - так само ще до Першої світової війни.

Було ТРИ школи і готували відкрити четверту. Освітою було охоплено понад 80% дітей - включно з хуторами.

Козацький гамазей Голінки фінансував будівництво доріг, поголовну вакцинацію дітей проти кору (за комуністів до 1950-их років ніхто вакцинацію не робив - у 1930-их були масова дитяча смертність через епідемію кору), навчання випускників голінських шкіл в престижних університетах...

І багато чого ще.

Але зараз хотів би ще раз наголосити: перший голінський телефон з'явився 1903 року. В еру мобільного зв'язку цим ніби й не здивуєш. Але це свідчить про високу культуру Голінки на початку ХХ століття та величезний людський потенціал, знищений у часи ссср.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:електрифікація, Конотоп, Ростислав Мартинюк, Голінка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar