реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Гузії повертаються!

8 травня у Бахмачі біля хреста на честь Героїв Небесної Сотні служили аж три священики - о. Роман Кривко (благочинний Бахмацького деканату), о. Володимир Павлина (настоятель трьох парафій, зокрема Чуда Архангела Михаїла у Григорівці) і старший чоловік, митрофорний протоієрей о. Ігор Шемяков. Утрьох вони поминали жертв Другої світової війни.

У о. Ігоря Шемякова мати зветься Валентина Гузь, а її батько - Олексій Гузь - із знаменитого голінського кутка Гузівка. Тож у Бахмацькому районі з'явився священик Православної Церкви України родом ... Голінський становий козак!

У Другу світову дід о. Ігоря - Олексій Климович Гузь - жив на вигнанні, на Донбасі, де зайнявся улюбленою хліборобською справою. А його "розкуркулена" голінська сестра подалася між иншим у рідне село, де німці по реституції повертали і повертали хати незаконно виселеним людям у 1930-их роках.

1943 комуністи повернулися і в Голінку, і на Донбас. Сестру вдруге вигнали з власної хати на Гузівці - так само, як і десятки инших родин, що повернулися на рідні дворища з усіх усюд. А в Олексія на Донбасі забрали врожай, і знову загнали в злидні.

Олексій Гузь був людина-велет (неймовірна фізична сила!), мав четверо дітей. Всі вони виросли на Донбасі. Дочка Валентина вийшла заміж за сибірського парубка, родом з ерзянського села. А їх син Ігор став священиком Донецької єпархії УПЦ Київського патріархату, у 2000-их роках збудував храм у місті Кальміуське.

2014 на Донбас знову прийшли ті самі "визволителі". Отець Ігор Шемяков-Гузь став свідком погрому наших військ в Іловайську регулярними частинами ЗС Російської Федерації. Кількох наших - під обстрілами - вивіз на власних Жигулях із оточення. Але згодом і сам мусив їхати світ за очі - його родині в зоні окупації загрожувала смерть.

І от після 6 років мандрів о. Ігор з роду голінських Гузів служить на День пам'яти жертв Другої світової біля хреста у Бахмачі. 9 травня служитиме у Тиниці, в невеликому храмі св. Іоанна Предтечі.

Гузі не здаються! І - далі буде...

Ростислав МАРТИНЮК

На фото: (зліва направо) о. Ігор Шемяков-Гузь, о Роман Кривко, о. Володимир Павлина - священство ПЦУ; нагородний хрест із прикрасами о. Ігоря, в якому вмонтований камінчик, подарований матір'ю Валентиною Гузь; зустріч о. Ігоря в Сумах із добровольцем полку "Айдар" , якого він вивіз із Іловайського оточення в серпні 2014 року.



Теги:Ростислав Мартинюк, російсько - українська війна, Тиниця, Бахмач, Чернігівська єпархія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar